Linkovi

Film „Slumdog Millionaire“ osvojio osam Oskara


Film „Slumdog Millionaire" je bio veliki pobednik na sinoćnjoj dodeli nagrada filmske akademije. Ta priča o siromašnom momku u indijskom gradu Mumbaju, koji u TV kvizu postaje milioner, dobitnik je osam Oskara, uključujući kategoriju najboljeg filma. Saradnik Glasa Amerike, Majk O Saliven, izveštava iz Holivuda da su Kejt Vinslet i Šon Pen dobitnici Oskara za najbolju glumicu odnosno glumca.

Očekivalo se da će „Slumdog Millionaire" biti veliki dobitnik. Tako je i bilo, jer je dobio Oskara za kameru, montažu slike, kreaciju tona, a još dve zlatne statuete dodeljene su kompozitoru A. R. Rahmanu, za muziku i originalni song.

Reditelj Stiven Spilberg je najavio najveću nagradu večeri:

Dobitnik Oskara je Slumdog Millionaire, čiji je producent Kristijan Kolson."

Reditelj tog filma, Deni Bojl, proglašen je za najboljeg reditelja.

Slumdog Millionaire je saradnja britanskog reditelja, indijske ekipe i holivudskog distributera. Iza scene, Bojl je rekao da će koprodukcije poput ove biti sve češće.

„Mnogi će raditi tamo. Svet se na neki izvanredan način smanjuje i to je dobro, jer je, u kulturi, fuzija izvanredna stvar."

Radnja filma odvija se u siromašnim kvartovima Mubaja, pored dva profesionalna glumca a njemu igraju brojni mladi ljudi iz siromašnih kvartova Mumbaja. Mladi glumci su doputovali u Holivud na dodelu Oskara.

Film je priča o tinejdžeru koji se nada da će se obogatiti učešćem u jednom TV kvizu. Pisac Sajmon Bofoj, inače dobitnik Oskara za adaptaciju scenarija, rekao je da je ova priča vrlo prikladna za doba recesije.

Kejt Vinslet je nagradjena Oskarom u kategoriji najbolje glumice za ulogu bivše čuvarke u koncentracionom logoru u drami iz ere Holokausta „The Reader". To je njena šesta nominacija i njen prvi Oskar.

„Jednostavno ne verujete da snovi koji izgledaju tako luckasti i neverovatni mogu zbilja da se ostvare i pošto sam bila ovde ranije i nisam nagradjena mogu vam reći da je pobediti daleko bolje nego izgubiti, zbilja daleko bolje."

Šon Pen je proglašen najboljim glumcem za ulogu u filmu "Milk", priči o homoseksualnom aktivisti iz San Franciska, Harviju Milku. Pošto je primio nagradu, Pen je iza scene rekao da ga je ova priča o aktivisti inspirisala.

„Ta priča je važna za mene i sve koji su bili angažovani na ovom projektu, baš kao i za sve koji veruju u jednaka prava za sva ljudska bića. To je jednostavna logika."

Preminuli glumac Hit Ledžer dobio je Oskara za najbolju sporednu rolu za ulogu zlog Džokera, u filmu o Betmenu „The Dark Knight". Ledžer je pre 13 meseci preminuo od preterane doze lekova. On je tek drugi glumac koji je posthumno dobio Oskara. Prvi je bio Piter Finč, za film „Network" 1976. godine.

Nagradu su primili članovi Ledžereve porodice, a njegov otac Kim je rekao da bi ovaj Oskar puno značio njegovom sinu.

„Ova nagrada bi na skroman način dala vrednost nenametljivoj Hitovoj rešenosti da zaista bude prihvaćen od svih vas ovde, njegovih kolega u industriji koju je tako mnogo voleo."

Penelopi Kruz je imenovana za najbolju glumicu u sporednoj roli, za ulogu u filmu Vudja Alena „Viki, Kristina, Barcelona".

Japanska drama „Departures" imenovana je za najbolji strani film, potukavši favorita, izraelski film „Waltz With Bashir".

82-godišnji komičar Džeri Luis je dobio specijalnog Oskara za svoj humanitarni rad.
XS
SM
MD
LG