Linkovi

Sve veći broj Amerikanaca suočava se sa mogućnošću oduzimanja kuće


Za mnoge Amerikance, njihov dom je njihova najvažnija imovina i jedna od najemotivnijih investicija. Gubitak kuće može biti razoran. Milionima ljudi u Americi sada preti oduzimanje kuća zbog toga što više ne mogu da otplaćuju svoje hipoteke. Jedan od bivših vlasnika pokušava da se pomiri sa surovom realnošću.

Ras Magadan čisti oko kuće koju je uzeo u najam pre tri meseca, pošto je bio primoran da napusti kuću čiji je vlasnik bio šest godina.

„Niko ne voli da se seli, ali kad vas na to primoraju gorčina je još veća,“ kaže Ras.

Magadan je jedan od miliona Amerikanaca koji pokušavaju da se oporave od gubitka kuće. Prošle godine, pošto je svojom krivicom zapao u finansijske nevolje, očajnički je pregovarao sa bankom, ali nije mogao da sakupi nepohodnih 36 hiljada dolara. Banka mu je stoga oduzela kuću.

„Molio sam ih i molio za novi kredit ili refinansiranje – bilo kakav scenario koji bi išao njima u korist. Ali nisu hteli ni da čuju. Želeli su gotov novac: 'Dajte nam keš' – govorili su.“

Nekoliko meseci kasnije, ispred njegove kuće u Virdžiniji postavljena je tabla „na prodaju“. Banka, koja nije htela da komentariše Magadanov slučaj, prodala je njegovu kuću sa gubitkom - za svega 350 hiljada dolara.

„Da smo se dogovorili, banka bi na kraju dobila oko 450 hiljada dolara i ne bi izgubila 100 hiljada dolara na našoj kući,“ kaže Magadan.

Majls Rapaport, direktor organizacije za pružanje pravne pomoći «Demos», kaže da bi država trebalo da milijardana dolara zaustavi talas oduzimanja kuća, koji preti sve većem broju ljudi.

„Mislim da bi pomoć ljudima da ostanu u svojim kućama, dok se njihova situacija sa zapošljavanjem i prihodima ne popravi, trebalo da bude suštinski deo nastojanja da se spasi ekonomija,“ ističe Rapaport.

Magadan sada radi na dva mesta i prvi put od 2005. godine nema dug i ima novac na računu.

„Realno, jedino što sada mogu da učinim jeste da nastavim da radim, zaradjujem i ponovo poboljšam svoj kreditni rejting. Čitav moj finansijski dosije je zbrisan,“ kaže on.

Magadan dodaje da će ove godine svi morati da podnesu neke žrtve:

„Mislim da je potrebno kolektivno nastojanje svih. Od porodica koje se upinju da plaćaju kredite, do najviših struktura vlade, banaka i privatnog sektora. Svi bi trebalo da rade u istom smeru,“ kaže on.

Mnogi drugi Amerikanci kojima su oduzete kuće počinju ispočetka. Magadan kaže kako se nada da će jednog dana ipak moći ponovo da kupi svoju sopstvenu kuću.

XS
SM
MD
LG