Linkovi

EU: Više državne regulative


Lideri vodećih evropskih ekonomija su se dogovorili da sva finansijska tržišta i proizvodi treba da budu podložni državnoj regulativi.

Evropski zvaničnici su postigli dogovor o tome danas u Berlinu. Na skupu je tražen zajednički pristup globalnoj ekonomskoj krizi uoči samita Grupe 20 u aprilu u Londonu. U saopštenju izdatom na završetku skupa navodi se da su se evropski lideri saglasili da „nijedno finanisijsko tržište, proizvod ili učesnik, ne bi trebalo da budu van regulative ili nadzora“. Sporazum obuhvata i zahtev za uvođenje veće regulative u takozvane "hedž" fondove – visoko spekulativna finansijska sredstva koja se okrivljuju za podsticanje nestabilnosti na finansijskim tržištima. Svetske ekonomske sile su pod pritiskom da sprovedu globalni krizni akcioni plan koji su prihvatile na prošlom samitu Grupe 20 u novembru u Vašingtonu.

U medjuvremenu, britanski premijer Gordon Braun se u autorskom članku u britanskom magazinu "Observer" založio za povratak na tradicionalnu, konzervativnu bankarsku praksu. To je značajno odstupanje u odnosu na Braunove stavove dok je bio sekretar za finansije, kada se zalagao za blažu finansijsku regulativu, tvrdeći da će ona doprineti otvaranju radnih mesta, bržem privrednom rastu i akumuliranju bogatstva.

Premijer Braun bi trebalo da se sastane sa predsednikom Barakom Obamom u Vašingtonu 3. marta. Očekuje se da će mere za suočavanje sa globalnom ekonomskom krizom biti glavna tema njihovih razgovora.

XS
SM
MD
LG