Linkovi

Klinton: Ljudska prava nisu jedino pitanje u odnosima sa Kinom


Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da debata o ljudskim pravima sa Kinom ne bi trebalo da spreči napredak u drugim oblastima.

U razgovoru sa novinarima na putu za Peking, gde je stigla u petak uveče, Klinton je izjavila da SAD i Kina ne bi trebalo da dozvole da razlike u gledištima onemoguće njihovo zajedničko angažovanje u pitanjima klimatskih promena, globalne finansijske krize i bezbednosnih pretnji.

Organizacije za ljudska prava su odmah reagovale na tu izjavu Hilari Klinton. "Amnesti Internešnel" je saopštio da je razočaran činjenicom da američka državna sekretarka nije postavila ljudska prava kao prioritet svog provog diplomatskog kontakta sa Kinom, pošto su SAD jedna od retkih zemalja koje su se uspešno suprotstavile Pekingu u toj oblasti. "Hjuman Rajts Voč" je ocenio da izjava sekretarke Klinton predstavlja stratešku grešku, dodavši da ona, izgleda, ne očekuje da u toj oblasti može doći do saglasnosti.

Kina je poslednje odredište u okviru azijske turneje Hilari Klinton tokom koje je posetila i Japan, Indoneziju i Južnu Koreju. Američka državna sekretarka će sutra imati susrete sa kineskim predsednikom Hu Djintaom, premijerom Ven Djiabaom, kao i večeru sa svojim kineskim kolegom Jangom Djiečijem. Državna sekretarka će u nedelju prisustvovati crkvenoj službi i zatim se sastati sa liderima nevladinih organizacija pre povratka u Vašington.

XS
SM
MD
LG