Linkovi

Američki saveznici obećavaju veću pomoć za Avganistan


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts kazao je da sve više zemalja, koje su angažovane u Avganistanu, povećavaju vojni i civilni doprinos, dok Sjedinjene Države zahtijevaju veću saradnju u borbi protiv Talibanskih pobulnjenika.

Gejts je dodao da je, tokom sastanka NATO-a u Poljskoj, dvadeset zemalja obećalo dodatnu pomoć. Visoki američki vojni zvaničnik je više puta tražio od saveznika u Sjevernoatlantskoj organizaciji da pošalju više vojnika u Avganistan, koji se priprema za parlamentarne izbore u avgustu. Ukoliko to nije moguće, naglasio je Gejts, dobrodošao je civilni doprinos, odnosno pomoć vladi u Kabulu obnavljanjem avganistanske infrastrukture. Razgovori u Poljskoj uslijedili su nakon odluke predsjednika Baraka Obame da pošalje dodatnih 17 hiljada vojnika u Avganistan.

Osim situacije u toj zemlji, na dvodnevnom sastanku NATO-a, koji se održava u Krakovu, raspravlja se i odnosima sa Rusijom. Generalni sekretar Jap de hop Shefer kazao je da će Alijansa nastaviti napore za obnavljanje zvaničnog dijaloga sa Moskvom, uprkos neslaganjima u pogledu situacije u Gruziji.

Shefer očekuje da će ministri inostranih poslova NATO-a razmotriti to pitanje početkom marta. On je naglasio da su saveznici potvrdili podršku gruzijskom teritorijalnom integritetu, izrazivši zabrinutost u pogledu planova Rusije da otvori baze u gruzijskim separatističkim provincijama Abhaziji i Južnoj Osetiji.

Američki sekretar za odbranu u međuvremenu je ponovio da je odluka nove administracije o razmještanju protivraketnog štita u centralnoj Evropi odložena zbog preispitivanja politike prema Avganistanu i Iranu. Gejts je kazao da bi taj sistem bio nepotreban, ukoliko bi Teheran obustavio svoj nuklearni program.

XS
SM
MD
LG