Linkovi

Mekirnan: Predstoji "teška godina" za američke snage u Avganistanu


Komandant američkih snaga u Avganistanu, general Dejvid Mekirnan pozdravio je odluku predsednika Baraka Obame da uputi dodatnih 17 hiljada vojnika, rekavši da će to značajno unaprediti bezbednosne uslove u južnom delu zemlje.

General Dejvid Mekirnan rekao je da će ova godina biti “teška”za američke snage u Avganistanu. Medjutim, dodao je da očekuje da će dodatne dve borbene birgade u narednih nekoliko meseci doprineti poboljšanju bezbednosne situacije.

“Smatramo da će ovi dodatni vojnici predstavljati dobru priliku da se prekine dosadašnji zastoj, barem u pogledu bezbednosnih uslova na jugu Avganistana. Dakle, sa nestrpljenjem očekujem dolazak vojnika i njihov doprinos i predanost delovanju medjunarodne zajednice.”

Mekirnan je rekao da aktivnosti Talibana i drugih ekstremističkih grupa duž avganistansko-pakistanske granice nisu u porastu, ali da su one prisutne i da deluju.

Što se tiče stacioniranja pojačanja na položajimaa duž granice, gde se pobunjenici slobodno kreću, Makirnan je rekao da će ti vojnici pomoći da se unaprede avganistanska policijska i vojna antiteroristička nastojanja.

“Želimo da dođe do prekretnice kako bi avagnistanske policijske i vojne snage preuzele vodeću ulogu u očuvanju bezbednosti zemlje, a da mi sve više preuzimamo ulogu savetnika i instruktora za obuku.”

Mekirnan je dodao da će narednih 3 do 5 godina SAD morati da zadrže snažno vojno prisustvo u Avgainstanu. Ali, dodao je, u presudnom je interesu medjunarodne zajedice da obezbedi stabilnost u toj zemlji.

“Pobunjenici neće pobediti u Avganistanu. Velika većina Avganistanaca odbacuje Taliban i druge militantne grupe. One im ništa ne nude I ne donose nadu za bolju budućnost. Pobunjenici neće pobediti u Avganistanu.”

General Mekirnan je prvobitno tražio pojačanje od 30 hiljada vojnika, ali kako je rekao, pojačanje od 17 hiljada će biti dovoljno do avgusta ove godine kada se očekuju izbori u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG