Linkovi

Balkan nova ruta za krijumčarenje kokaina u Evropu


Agencija Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge objavila je u svom najnovijem izveštaju da bi cena kokaina u Evropi trebalo da nastavi da pada, jer krijumčari koriste nove rute za nezakoniti transport narkotika i to kroz Zapadnu Afriku i Balkan.

Međunarodni bord za kontrolu narkotika (INCB) objavio je da se Balkan – preko kojeg se tradicionalno iz Avganistana i Centralne Azije heroin prebacivao u zapadnu Evropu – sada sve češće koristi i za dopremanje kokaina u Evropu. Cena kokaina na ulicama stoga je drastično pala u poslednjih deset godina, a očekuje se da će ići još niže, ukoliko se ne spreči dopremanje novih zaliha.

U izveštaju Ujedinjenih nacija navodi se da je Balkansko poluostrvo, nekada središte kriminala i nasilja usled rata u bivšoj Jugoslaviji i tranzicije komunističkog društva, postalo jedna od najsigurnijih oblasti za krijumčarenje u Evropi. Komandant jedinice za organizovani kriminal kosovske policije, potpukovnik Fatos Haziri objašnjava:

„Tranzicija u istočnoj Evropi je učinila svoje. Svakoj zemlji nedostje istrajnost i efikasnost u zaustavljaju ove vrste krijumčarenja. Kosovo samo po sebi nije crna rupa, jer droga ne kreće odavde. Koakain i heroin ne potiču sa Balkana, ali politička i ekonomska nestabilnost uzimaju danak, i kriminalne grupe su shvatile da mogu to da iskoriste da lakše prelaze granice“.

Vlasti na Kosovu kažu da najnoviji podaci pokazuju da raste količina zaplenjenog kokaina, ali da je heroin i dalje glavni narkotik koji se krijumčari. U izveštaju se navodi da svake godine kroz region Balkana prođe oko 100 tona heroina.

„U poređenju sa prošlogodišnjom statistikom, postoji neznatno povećanje, ali nemamo podatke koji nagoveštavaju da bi ovo moglo da se pretvori u uznemirujući trend“, kaže Haziri.

Izveštaj Međunarodnog borda za kontrolu narkotika naglašava da je Zapadna Afrika postala glavno područije za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike, pošto kriminalci manjaju svoje rute od Kariba i Severnog Atlantika, kako bi izbegli američke i britanske luke.

XS
SM
MD
LG