Linkovi

Gejts traži dodatnu pomoć NATO-a u Avganistanu


Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts apelovao je na samitu u Poljskoj na saveznike iz NATO-a da pošalju još trupa u Avganistan, ali je takođe priznao da je svestan da bi za njih to politički moglo da bude nemoguće.

Gejts je na početku dvodnevnog skupa ministara odbrane zemalja članica NATO-a u Krakovu rekao da bi za mnoge zemlje NATO-a možda bilo lakše da pomognu u civilnom sektoru, umesto da značajno povećavaju broj svojih vojnika. Iako je povećanje trupa neophodno, dodao je Gejts, traži se i pomoć u izgradnji avganistanske civilne infrastrukture.

"Zaista nam je potrebna dodatna civilna pomoć, treba nam jačanje tog civilnog sektora, dok mi istovremeno ojačavamo vojsku. Iskreno, mislim da bi to moglo da bude nešto što je našim saveznicima lakše da urade nego da se obavežu na značajno povećanja trupa, posebno na duže vreme", rekao je Gejts.

Generalni sekretar NATO-a, Jap de Hop Shefer, izjavio je da intervencija Alijanse u Avganistanu nije u fazi u kojoj su se svi nadali da će biti, i pozvao na regionalni pristup u borbi protiv terorizma i korupcije. Shefer je dodao da su jug i istok Avganistana rasparčani pobunom, dok droga i neefikasna vlast doprinose frustraciji običnih građana.
XS
SM
MD
LG