Linkovi

Hilari Klinton upozorava Severnu Koreju da ne izvrši raketnu probu


Američki državni sekretar, Hilari Klinton, apelovala je na Severnu Koreju da ne sprovede plan o testiranju rakete dugog dometa.

Šefica američke diplomatije danas je u Tokiju razgovarala sa novinarima, zajedno sa svojim japanskim kolegom, Hirofumijem Nakasoneom i ukazala da plan Severne Koreje da izvrši probu svoje rakete Tepodong 2 „ne bi nikako bio od koristi".

Severna Koreja je juče saopštila da će testirati raketu, istakavši da je ta proba deo programa svemirskih istraživanja. Sekretarka Klinton istakla je da je administracija predsednika Obame spremna da normalizuje odnose sa Pjongjangom ukoliko Severna Koreja okonča svoj nuklearni program i primeni prethodno potpisane sporazume.

Državni sekretar juče je stigla u Tokio, prvu odrednicu svoje prve turneje po inostranstvu od kada je preuzela položaj. Ona je opisala američko japanski savez kao „kamen temeljac" vašingtonske globalne diplomatije. Takođe je najavila da će japanski premijer Taro Aso posetiti američkog predsednika Baraka Obamu narednog utorka. On će biti prvi strani lider koji će se sastati sa novim predsednikom u Beloj kući.

Hilari Klinton se takođe sastala sa rođacima japanskih državljana koje su oteli severno-korejski agenti 1970-tih i 1980-tih godina. Državna sekretarka obećala je da će izvršiti pritisak na Severnu Koreju da pruži podatke o njihovoj sudbini.

XS
SM
MD
LG