Linkovi

SAD čestitale Kosovu prvu godišnjicu proglašenja nezavisnosti


Sjedinjene Američke Države čestitale su Kosovu prvu godišnjicu od proglašenja nezavisnosti. Vršilac dužnosti zamenika portparola Stejt departmenta Gordon Dagajd otvorio je današnju redovnu konferenciju za novinare u Državnom sekretarijatu čitanjem saopštenja u kome se između ostalog ističe:

„Sjedinjene Države čestitaju narodu Republike Kosovo, koji slavi prvu godišnjicu kosovske istorijske Deklaracije o nezavisnosti. Na današnji dan pre godinu dana Kosovo je popstalo suverena i nezavisna država“.

„Tokom protekle godine, Kosovo je ubrzano radilo na uspostavljanju demokratskih institucija i sprovodjenju principa plana specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija i dobitnika Nobelove nagrade za mir Martija Ahtisarija, posebno čvrstih ustavnih garancija prava manjina i njihovog kulturnog i verskog nasledja“.


U saopštenju se naglašava da su 54 države sa svih kontinenata priznale Kosovo, uključujući ubedljivu većinu članica Evropske unije, NATO-a i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

„Kao nezavisna država, Kosovo je prihvatilo i efikasno sarađivalo sa misijom EULEX, NATO-om i drugim predstavnicima međunardone zajednice, ne bi li se izgradila skladna i održiva ekonomija, jedinstven i transparentan sistem vladavine zakona i druge institucije moderne, multietničke, evropske demokratije“, piše u izjavi koju je pročitao Gordon Dagajd.

„Sjedinjene Države pozdravljaju napore koje narod i Vlada Kosova ulažu u unapređenje stabilnosti u regionu i saradnju preko nacionalnih i verskih linija u razvoju bezbedne i prosperitetne budućnosti“,
navodi se u saopštenju i zaključuje da državna sekretarka Hilari Klinton s nestrpljenjem očekuje predsednika i premijera Kosova, koji dolaze u Državni sekretarijat 26. februara, kako bi im potvrdila obećano prijateljstvo i podršku za Kosovo.

Odgovarajući na pitanja novinara, Dagajd je međutim naveo da na Kosovu ostaju „istorijski“ problemi i da su SAD tamo upravo iz tog razloga.

„Nećemo zemlju izgraditi toliko brzo, ali ako pogledate gde smo bili pre 10 godina, nema sumnje da je Kosovo danas mnogo stabilnije“,
rekao je Dagajd ističući da niko ne može da da odgovor na pitanje koliko će SAD ostati na Kosovu, odnosno da će biti tamo sve dok budu potrebne narodu Kosova. On je takođe rekao da ne zna da li je predsednik Barak Obama lično uputio pisanu čestitku Vladi i narodu Kosova.

XS
SM
MD
LG