Linkovi

Tači: Uspešna godina za Kosovo


Povodom sutrašnje, prve godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, premijer Hašim Tači je izjavio da je ova godina bila uspešna, uprkos tome što je Kosovo do sada priznalo samo nekoliko desetina zemalja.

U intervjuu za agenciju Asošijeted pres, Tači je izrazio uverenje da će još mnogo zemalja u potpunosti priznati tu najmlađu evropsku državu. Iako su Kosovo ubrzo priznale Sjedinjene Države i ključne evropske zemlje, kao što su Britanija, Francuska, Nemačka i Italija, njima su se pridružile samo 22 od 27 članica Evropske unije. Ukupno 54 zemlje su do sada priznale Kosovo, a neke od njih, kao što su Mikronezija i Maršalska ostrva, nemaju veći uticaj u svetu.

U euforiji, odmah po proglašenju nezavisnosti, Tači je predviđao da će Kosovo ubrzo priznati najmanje stotinu zemalja. U razgovoru za Asošijeted pres on je izjavio da ta prigušena solidarnost nije oslabila njegovu zemlju i da on nije razočaran.

„Nisu važni brojevi već vrednost tih zemalja. To su očekivana priznanja, a biće ih i više. Ne možete očekivati da vas odjednom prizna čitav svet. Ako pogledate druge zemlje bivše Jugoslavije i njihov put ka nezavisnosti, Kosovo je jedinstven slučaj uspeha,“ rekao je Tači.

Tači je optužio vladu Srbije da potkopava suverenitet Kosova.

Beograd nastoji da ugrozi kosovski suverenitet. Ali ja pozivam Beograd da napusti mentalitet Slobodana Miloševića i prizna Kosovo kao nezavisnu državu, u interesu mira i stabilnosti obe zemlje i čitavog regiona,“ rekao je Tači.

Kosovki premijer je odbacio mogućnost podele Kosova, rekavši da bi to predstavljalo opasan presedan u regionu. On je dodao da je povodom sutrašnje godišnjice primio čestitke od američkog predsednika Baraka Obame i drugih svetskih lidera.

XS
SM
MD
LG