Linkovi

Hilari Klinton pohvalila američko-japanske odnose


Američki državni sekretar Hilari Klinton je po dolasku u Japan, pohvalila američko-japanske odnose. To je njeno prvo putovanje u inostranstvo od kako je preuzela položaj.

Gospodja Klinton je danas izjavila da je američko japanski savez „kamen temeljac" vašingtonske globalne diplomatije. Državni sekretar je to izjavila u Tokiju tokom ceremonijalnog dočeka na aerodromu.

Šef američke diplomatije će u narednim danima posetiti i Indoneziju, Južnu Koreju i Kinu. Ona kaže da ova inauguralna misija u inostranstvu ima za cilj da pokaže da su azijsko pacifičke veze Vašingtona „nezamenjive" kad je u pitanju bavljenje globalnim izazovima.

Japanski lideri će sutra održati razgovore sa gospodjom Klinton. Ona je izjavila da će voditi diskusije o situaciji u Avganistanu i Pakistanu i kao i o ne širenju nuklearnog naoružanja i načinima za borbu protiv klimatskih promena. Tokom jednonedeljne regionalne posete, gospodja Klinton će takodje nastojati da uspostavi saradnju u rešavanju globalne ekonomske krize.
XS
SM
MD
LG