Linkovi

Da li je moguć dogovor u Kongresu?


Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa su saopštili da je paket mera za podsticanje privrede, usvojen sa 246 glasova „za“ i 183 glasa „protiv“, samo prva u nizu mera koje će biti usvojene za oživljavanje američke privrede koja se nalazi u recesiji. Ukoliko dalji vladini predlozi budu ponovo nailazili na gotovo potpuno odbijanje republikanskih zakonodavaca, postavlja se pitanje da li je u Kongresu uopšte moguće postići dvostranačku saglasnost.

Tokom svoje predsedničke kampanje i u svojim prvim nedaljama u Beloj kući, dok je nastojao da pridobije republikansku podršku paketu ekonomskih mera, predsednik Obama je govorio da želi da promeni politički ton u Vašingtonu.

Dok su demokrate pripremale paket mera za podsticaj privrede, predsednik je posetio Kapitol hil, pozivao republikance u Belu kuću i izjavljivao da je otvoren prema republikanskim predlozima.

No, dva puta u proteklih manje od dve nedelje nijedan republikanski član Predstavničkog doma nije glasao za novi zakon za američki oporavak i reinvestiranje.

Predsedavajući Republikanske konferencije, Majk Pens, rekao je povodom glasanja u Predstavničkom domu sledeće:

„Republikanci su danas, u stvari, glasali u prilog rešenja koja su oduvek bili ključna za podsticanje privrednog rasta.“

Demokratski lideri su pozdravili nastojanje predsednika Obame da pridobije podršku republikanskih članova Kongresa. Oni su takođe ukazali na njihovu opoziciju, opisavši je kao zaostatak politike bivše Bušove administracije, koju Amerikanci žele da ostave po strani.

Nensi Pelosi, za koju Republikanci tvrde da je sprečila iznošenje njihovih predloga za oživljavanje privrede, izjavila je da će demokratska većina u Predstavničkom domu raditi na usvajanju dnevnog reda predsednika Obame.

Reč je o politici koja će zemlju voditi u novom pravcu. Mi želimo da sarađujemo sa njima i inkorporiramo njihove ideje koje doprinose kretanju u novom pravcu, ali nećemo da se vraćamo na staro.“

Upitan da li će i ubuduće dolaziti do polarizacije kada se bude glasalo o važnim zakonskim merama, vođa demokratske većine u Predstavničkom domu, Stenli Hojer je rekao da bi republikanci morali da povedu računa o anketama javnog mnjenja koje ukazuju na snažnu podršku demokratskom predlogu za promenu kursa.

„Verujem da će republikanci, kada budu saznali mišljenje javnosti, želeti da nam se pridruže jer preostaje još mnogo posla.“

Dok demokrate kažu za republikance da su vezani za prošlost, naročito za ideju da je smanjenje poreza put do novih radnih mesta i privrednog rasta, republikanci kažu da demokrate pogrešno veruju da će masovna budžetska potrošnja spasiti privredu.

Erik Kantor, republikanski kongresmen iz Virdžinije, kaže da, uzastopno, gotovo jednoglasno odbijanje zakonskog predloga predsednika Obame odražava stanovišta republikanske biračke baze.

Poreske olakšice u cilju podsticanja posustalog biznisa na malo i kao pomoć srednjoj klasi predstavljaju najbrži put do obnavljanje privrednog rasta i novih radnih mesta.“

Odgovarajući na pitanje da li je politički rizično glasati protiv paketa podsticajnih mera, koji bi mogao da donese rezultate, lider republikanaca u Predstavničkom domu, Džon Bejner je rekao:

Mislim da principijelno stanovište, koje pomaže biračima, ne može nikada da dovede do nevolje.“

Tek će naredni meseci pokazati kako će stvari da se odvijaju, dok demokratska većina u Kongresu bude usvajala nove mere za prevazilaženje finansijske krize zemlje, kao i druge zakone o politički osetljivim pitanjima kao što su zdrastveno osiguranje i drugi socijalni programi, čiji troškovi prete da poremete američku privredu.


XS
SM
MD
LG