Linkovi

Obama: Linkoln nikada nije zaboravio da smo jedan narod


Predsednik Barak Obama obeležio je 200. godišnjicu rođenja predsednika Abrahama Linkolna pozivom naciji da sledi primer tog 16. predsednika SAD, ostavi po strani razlike i radi ka zajedničkoj budućnosti. Obama se članovima Kongresa obratio u centralnoj rotundi Kapitola.

Predsednik Barak Obama, prvi Afroamerikanac izabran na položaj u Beloj kući, odao je poštu predsedniku Abrahamu Linkolnu, koji je bio na funkciji u vreme Građanskog rata i koji je potpisao Proklamaciju o emancipaciji. Tim dokumentom naređeno je oslobađanje crnačkih robova u većini južnjačkih država, što je kasnije dovelo do ukidanja ropstva na celoj teritoriji Sjedinjenih Država. Tokom ceremonije, ispunjene simbolikom, Obama je izrazio duboku zahvalnost predsedniku Linkolnu.

„Dok obeležavamo dvestotu godišnjicu rođenja našeg 16. predsednika, ne mogu da tvrdim da znam toliko o njegovom životu i radu koliko mnogi od onih koji će govoriti danas, ali mogu da kažem da osećam posebnu zahvalnost prema toj jedinstvenoj ličnosti, koja je na mnoge načine učinila mogućom moju priču, i koja je na mnoge načine učinila mogućom priču Amerike“, rekao je Obama.

Predsednik Obama je često tražio nadahnuće u Linkolnu, koji je kao i on služio u zakonodavnom telu države Ilinois i kratko vreme u Kongresu, pre nego što je ušao u Belu kuću. Obama je iskoristio ceremoniju da obnovi svoj poziv naciji da ostavi po strani razlike i radi na ostvarenju zajedničkih ciljeva.

„Dok se danas sastajemo ovde, u trenutku kada smo daleko manje podeljeni nego u Linkolnovo doba, i ponovo žestoko debatujemo o kritičnim pitanjima našeg vremena, podsetimo se da to radimo služeći istoj zastavi, kao predstavnici istog naroda i kao ljudi koji imaju ulog u zajedničkoj budućnosti. To je najprimerenija pošta koju možemo da odamo i najtrajniji spomenik koji možemo da izgradimo tom veličanstvenom čoveku, Abrahamu Linkolnu“, rekao je američki predsednik.

U ovom trenutku, članovi Kongresa približavaju se definitivnom glasanju o ogromnom planu za oporavak privrede, koji je dobio malu podršku republikanaca. Vodeći članovi Kongresa izneli su sopstvene izraze pošte predsedniku Linkolnu. Vođa većine u Senatu, demokrata iz Nevade, Hari Rid.

„U najmračnijem trenutku naše republike pokazao nam je da energično sprovođenje zajedničkih ciljeva uvek osvetljava stazu koja vodi ka domu“, rekao je Rid.

Republikanski senator Džim Bjuning je iz Kentakija, rodne države Abrahama Linkolna.

"Služio je kao primer ispunjavanja američkog sna, svojim poštenjem, integritetom i lojalnošću. Nadam se da će Amerikanci i naši izabrani lideri izvući pouku iz tih principa, kao što činim i ja, i uhvatiti se u koštac sa izazovima 21. veka", rekao je Bjuning.

U sredu uveče, visoke ličnosti, zajedno sa predsednikom Obamom, prisustvovale su svečanosti održanoj u Fordovom pozorištu, u Vašingtonu, u kome je izvršen atentat na predsednika Linkolna.

XS
SM
MD
LG