Linkovi

Finansijski čelnici svedočili u Kongresu


Najveće američke banke su krajem prošle godine pozajmile više od 125 milijadi dolara poreskih obveznika. Direktori tih banaka su danas, na Kapitol Hilu, svjedočili o tome kako su utrošena ta sredstva.

Za većinu zakonodavaca na Kapitol Hilu, danas je bila prava prilika za obračun.

Moji sugrađani jednostvano nisu vidjeli dokaz da novac koji ste dobili daje rezultate i da poboljšava njihov životni standard”, naglasio je republikanski kongresmen iz Južne Karoline, Grešam Beret.

Direktori osam vodećih američkih banaka su, tokom svjedočenja pred kongresnim odborom za bankarstvo, priznali da su izgubili povjerenje javnosti.

“Nismo sve uradili kako treba. Daleko od toga. Budite uvjereni da, kao direktor kompanije, preuzimam odgovornost za naše rezultate”,
kazao je izvršni direktor banke "Morgan Stenli", Džon Mek.

Ukoliko bankama bude dato još novca iz paketa za spasavanje finannsijskog sektora, Kongres će, kako je saopšteno, zahtijevati veću transparentnost prilikom trošenja tih sredstava. Zakonodavce su interesovale i milijarde dolara bonusa, koji su krajem 2008, kada su zabilježeni rekordni gubici, dati menadžementu.

Izuzetno je važno da shvatimo da je javnost veoma nezadovoljna i da pokušamo da umanjimo to nezadovoljstvo, ne glupostima već realnošću, ukoliko želimo da imamo podršku zemlje za preduzimanje daljih koraka”, poručio je predsjedavajući odbora za bankarstvo, Barni Frenk.

Na drugoj strani Kaitol Hila, sekretar za finansije Timoti Gajtner odgovarao je na pitanja o planu Obamine administracije za trošenje druge polovine sredstava iz paketa za spasavanje finansijskog sektora, koji, kako ističu kritičari, nije dovoljno detaljan.

“Uradićemo to pažljivo i konsultovaćemo se, kako ne bismo ponovo bili u poziciji da detalji budu važniji od opreza i suštine, koji su neophodni za uspjeh”, kazao je Gajtner.

XS
SM
MD
LG