Linkovi

Izrael: I Kadima i Likud tvrde da su odneli pobedu na izborima


Izraelska ministarka inostranih poslova Cipi Livni, koja predvodi vladajuću partiju Kadima, i lider opozicione partije Likud, Benjamin Netanjahu, tvrde da su odneli pobedu na jučerašnjim parlamentarnim izborima. Posle prebrojanih 99 odsto glasačkih listića, centristička Kadima vodi ispred konzervativnog Likuda za jedno mesto u Knesetu, pošto nijedna stranka nije dobila apsolutnu većinu.

Nacionalisti i verske stranke, uključujući Likud, zajedno su osvojili 65 od 120 mesta u Knesetu. Netanjahu je izjavio da očekuje da će biti budući premijer, rekavši da je, kako se izrazio, "nacionalni tabor" desno orijentisanih stranaka dobio jasnu većinu. Međutim, ministarka Livni izjavila je da je izraelski narod odlučio da njena stranka predvodi buduću vladu i pozvala Netanjahua da uđe u vladu nacionalnog jedinstva pod njenim vođstvom.

Očekuje se da će ekstremno nacionalistička partija "Jisrael Beiteinu", ili "Izrael – naš dom", postati treća partija po zastupljenosti u Knesetu, a njen lider Avigdor Liberman izjavio je da ne isključuje mogućnost formiranja koaliciije - bilo sa Kadimom ili sa Likudom. Konačni zvanični rezultati biće objavljeni tek sutra ili prekosutra, posle čega će izraelski predsednik Šimon Peres odlučiti kome će poveriti mandat za formiranje nove vlade. Peres pri tom ne mora da izabere lidera partije koja je najzastupljenija u Knesetu, već onoga koga smatra najpodobnijim da formira koaliciju.

Palestinski zvaničnici na Zapadnoj obali izjavili su da je predsednik palestinske vlasti Mahmud Abas spreman da nastavi dijalog sa ministarkom Livni, koja je bila glavni pregovarač na nedavnim mirovnim pregovorima. Oni su, međutim, takođe upozorili da neće biti pregovora sa bilo kojom izraelskom vladom ukoliko ona bude nastavila politiku širenja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.


XS
SM
MD
LG