Linkovi

Zakonodavci pregovaraju o konačnom stimulativnom paketu


U američkom Senatu u toku su pregovori o postizanju sporazuma o konačnom paketu za stimulaciju privrede. Lideri oba doma Kongresa saopštili su da očekuju da će ekonomski plan biti finalizovan do kraja sedmice.

Pregovarači pokušavaju da usklade senatsku verziju, vrijednu 838 milijardi dolara, usvojenu juče i plan, prethodno odobren u Predstavničkom domu, koji predviđa izdvajanje 819 milijardi dolara. Republikanski zakonodavci zahtijevaju da konačni paket bude bliži senatskoj verziji, koja predviđa niže troškove i više poreskih olakšica. Bijela kuća vrši pritisak na zakonodavce da predsjedniku Baraku Obami dostave konačan plan na potpis do naredne sedmice.

Obama će, tokom posjete jednom gradilištu u Virdžiniji, ponovo zatražiti brzo usvajanje stimulativnog paketa, kako bi se otvorila radna mjesta i oživjela posustala američka privreda. Predsjednik je upozorio da bi ekonomska kriza mogla da preraste u katastrofu, ukoliko vlada brzo ne reaguje.

Sekretar za finansije, Timoti Gajtner, u međuvremenu, pred senatskim odborom, svjedoči o mjerama za rješavanje krize u stambenom i finansijskom sektoru. Na Kapitol Hilu su danas i direktori osam vodećih američkih banaka, koji bi zakonodavcima trebalo da objasne kako su potrošili novac koji su dobili od vlade.

XS
SM
MD
LG