Linkovi

Ostaci gigantske preistorijske zmije otkriveni u Kolumbiji


Fosilni ostaci pronađeni 2004. godine u Kolumbiji, ostaci su gigantske preistorijske zmije – to je zaključak studije čiji su rezultati objavljeni ove nedelje u naučnom časopisu Nejčer.

Veruje se da je zmija nazvana titanoboa bila dugačka 13 do 14 metara, prečnika oko jedan metar i teža od jedne tone. Naučnici su zaključili da je živela pre oko 60 miliona godina.

Doktor Džonatan Blok je jedan od vođa ekspedicije koja je pronašla njene ostatke na površinskom kopu jednog rudnika uglja u Kolumbiji.

"Prema ovim kostima zmija je bila boa, odnosno bliski rođak zmija tipa boa konstriktor“, objašnjava profesor Blok.

Posle otkrića, fosilni ostaci su poslati u Smitsonijan institut u Panami, gde je ustanovljeno da je reč o kičmenim pršljenovima džinovske zmije. Naučnici kažu da ovo otkriće baca svetlost i na klimatske uslove u kojima je zmija živela, jer su zmije hladnokrvne životinje.

"Veličina do koje rastu ograničena je srednjom godišnjom temperaturom. Ako se poveća godišnja temperatura u kojoj žive, povećava se i veličina zmije“, dodaje doktor Blok.

Veličina titanoboe pokazuje da su temperature u području ekvatora nekada bile znatno više. Naučnici su izračunali da je srednja godišnja temperatura u ekvatorijalnoj Južnoj Americi pre 60 miliona godina iznosila oko 33 stepena, odnosno oko 10 stepeni više nego danas.

Titanoboa je živela u paleocenu, periodu od 10 miliona godina, neposredno pošto su dinosauri izumrli. Doktor Blok kaže da to pokazuje da je pre 60 miliona godina već postojala osnova modernog amazonskog tropskog ekosistema.

XS
SM
MD
LG