Linkovi

Obama počeo kampanju za usvajanje stimulativnog paketa


Predsjednik Barak Obama pokušava da dobije podršku američkih građana za svoj ekonomski paket, kako bi ubijedio Republikance da glasaju za zakonski prijedlog, vrijedan 827 milijardi dolara.

Obama je danas posjetio grad Elkart, u saveznoj državi Indijani, a večeras će održati konferenciju za novinare, koju će američke televizijske stanice prenositi u udarnom terminu. U obraćanju okupljenim građanima, predsjednik je pozvao Kongres da odmah usvoji predložene mjere, navodeći da će one riješiti krizu u stambenom sektoru i pomoći Amerikancima da zadrže poslove. Obama je naglasio da će odlaganje samo izazvati još veću katastrofu.

“Ne možemo sebi da priuštimo da čekamo. Ne možemo da čekamo i vidimo šta će se dogoditi i da se nadamo najboljem. Ne možemo da zauzimamo stavove, svađamo se i pribjegavamo istim propalim idejama, koje su nas uvukle u ovakve probleme. O tome se odlučivalo na ovim izborima i američki narod je odbacio te ideje jer nisu funkcionisale.”

Situacija sa kojom se Sjedinjene Države suočavaju ne može biti ozbiljnija, ponovio je američki predsjednik.

Naslijedili smo ekonomsku krizu, koja je isto toliko duboka i teška koliko i sve nakon Velike depresije. Većina ekonomista upozorava da će, ukoliko ne djelujemo odmah, još nekoliko miliona radnih mjesta biti izgubljeno, a nacionalne stope nezaposlenosti će se približiti dvocifrenim brojkama, ne samo ovdje, već i širom zemlje. I naša zemlja će potonuti u krizu, iz koje, u određenom trenutku, možda nećemo moći da izađemo”, istakao je Obama.

Predsjednika je u Elkartu, gdje se stopa nezaposlenosti skoro utrostručila prošle godine, predstavio jedan od stanovnika koji živi od nadoknade za nezaposlene.

"Nadam se, molim i vjerujem da će predsjednik Obama ponovo da zaposli građane Elkarta i naše zemlje”, kazao je Ed Njufelt.

Većina Republikanaca u Senatu se međutim protivi stimulativnom paketu, izražavajući sumnju da će on pomoći u izvlačenju zemlje iz sve dublje recesije.

"Svi republikanski kongresmeni, kao i nekoliko Demokrata, glasali su protiv paketa u Predstavničkom domu. I svi republikanski senatori, osim tri, zastupaju jedinstven stav”, kazao je republikanski senator iz Arizone, Džon Mekejn.

Tri umjerena republikanska senatora pomogla su u postizanju kompromisa u pogledu stimulativnog paketa, koji, ako bude usvojen u Senatu, mora biti usklađen sa verzijom koju je prethodno odobrio Predstavnički dom.


XS
SM
MD
LG