Linkovi

Hamid Karzai želi pomirenje s Talibanima


Avganistanski predsednik Hamid Karzai je pozvao pripadnike Talibana koji nisu povezani sa al-Kaidom ili drugim terorističkim mrežama da se vrate u Avganistan.

Karzai je na konferenciji o bezbednosti u Minhenu apelovao na međunarodnu zajednicu da podrži, kako se izrazio, nastojanja svoje vlade da se postigne pozmirenje.
Delegacija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja je u decembru posetila Avganistan utvrdila je da postoji sve veća nacionalna podrška stavu Karzaija, odnosno ideji da razgovori sa Talibanima budu bazirani na odricanju te grupe od nasilja i prihvatanju avganistanskog Ustava.

Predsednik Karzai je suočen sa sve manjom popularnošću zbog tvrdnji o korupciji u vladi i tekuće pobune Talibana, a kasnije ove godine čeka ga reizbor. Uprkos prisustvu skoro 70 hiljada američkih i vojnika NATO-a, ekstremisti iz redova Talibana i drugi pobunjenici regrupisali su se i povećali obim napada u Avganistanu.

Četvoro mrtvih u Helmandu

U međuvremenu, avganistanska policija je saopštila da su u eksploziji bombe pored puta u južnoj pokrajini Helmand, nastradale bar četiri osobe, uključujući dvojicu američkih državljana.

Funkcioner pokrajinske policije izjavio je da su dvojica Amerikanaca, njihov avganistanski prevodilac i jedan avganistanski funkcioner poginuli dok su vršili inspekciju bombe u distriktu Naad Ali. Američki vojni predstavnik je izjavio za Asošijeted Pres da su dvojica američkih vojnika među četvoricom poginulih, dok je predstavnik Talibana za AFP potvrdio da su talibanski ekstremisti izveli taj napad i dodao da su tom prilikom poginula dvojica američkih vojnika i nekoliko pripadnika avganistanske policije.

Sjedinjene Države planiraju da ove godine pošalju još vojnika u Avganistan u cilju borbe protiv pripadnika Talibana.

XS
SM
MD
LG