Linkovi

Obama u kampanji za usvajanje ekonomskog paketa


Američki predsednik Barak Obama pojačava kampanju za usvajanje obimnog plana za stimulaciju ekonomije koji trenutno prolazi kroz Kongres. Kako bi postigao cilj, Obama putuje i drumovima, ali i kroz vazduh.

Predsednik je odlučio da svoj plan za stimulaciju ekonomije predstavi direktno američkom narodu. Za sutra uveče u beloj kući zakazao je konferenciju za novinare, a pre i posle nje otputovaće u države koje su teško pogođene ekonomskom recesijom, kako bi odgovarao na pitanja javnosti. Reč je o Indijani, koju će Obama poestiti u ponedeljak ujutro, i Florida, gde će u utorak prisustvovati jednom građanskom skupu. Obe države imaju visoku stopu nezaposlenosti, a Florida je ujedno i jedna od država sa najviše oduzetih kuća zbog neplaćanja hipoteka u celim SAD. Indijana i Florida su savršene pozornice da predsednik Obama naglasi poruku iz svog subotnjeg radio obraćanja naciji:

"Vreme za akciju je sada, jer ukoliko ne budemo brzo usvojili ovaj plan, naša ekonomska kriza mogla bi da postane nacionalna katastrofa", poručio je Obama, koji od preuzimanja položaja poziva na dvostranački pristup problemu.

Međutim, poslednjih dana i njegova retorika je postala oštrija. Suočen sa neadekvatnom podrškom republikanaca predlogu zakona koji se sada nalazi u Kongresu, predsednik ukazuje na ono što smatra propalom politikom prošlosti.

"Ne možemo da očekujemo olakšanje od starih istrošenih teorija, koje su tokom kratkih osam godina udvostručile nacionalni dug, dovele ekonomiju do dna, i u stvari nas i uvele nas u ovaj haos", istakao je Obama.

Senat bi mogao da glasa o svojoj 827 milijardi dolara vrednoj verziji paketa za stimulaciju ekonomije do utorka, a onda počinje težak zadatak ujednačavanja zakonskog predloga sa verzijom, koju je ranije usvojio Predstavnički dom. Republikanci su odbili da podrže originalni predlog zakona i nagoveštavaju da nisu spremni da promene mišljenje. Kongresmen Majk Pens iz Indijane, rekao je tokom gostovanja u emisiji "Meet the Press" na TV mreži NBC da se u 819 milijardi dolara vrednom paketu Predstavničkog doma nalazi suviše novca namenjenog trošenju vlade i da će to uvećati nacionalni dug.

"Uz dužno poštovanje predsedniku SAD, ideje, istrošene ideje, kojih je američki narod sit, jeste nekontrolisano trošenje vlade", poručio je kongresmen Pens.

Zajedno sa njim, u emisiji je učestvovao i kongresmen Barni Frenk iz Masačusetsa – demokrata, koji je ujedno predsedavajući Odbora predstavničkog doma za finansijske usluge. On je rekao da je američki narod glasao za demokrate u Kongresu i Beloj kući jer želi promenu, i novi pristup ekonomiji.

"Imali smo izbore prošle godine, sa prilično ubedljivim rezultatima u Beloj kući, Senatu i Predstavničkom domu. I samo da dodam da u predlogu zakona stoji da je reč o javnoj potrošnji za unapređenje infrastrukture, da sprečimo da se mostovi ruše, da omogućimo policiji i vatrogascima da obavljaju svoj posao, da je sve to dobra stvar", rekao je Frenk.

Predsednik Barak Obama izjavio je da bi voleo da vidi da zakon bude usvojen u oba doma Kongresa pre sledećeg vikenda, kada bi zakonodavci trebalo da napuste Vašington i odu kućama da iskoriste prazničnu pauzu.

XS
SM
MD
LG