Linkovi

Senat nastavlja debatu o kompromisnom planu za ekonomski oporavak


Senat je u subotu održao jednu od retkih sednica da bi nastavio razmatanje obimnog paketa stimulativnih mera za oporavak ekonomije. U petak uveče demokrate i republiakanci u Senatu postigli su sporazum o smanjenoj verziji paketa od 780 milijardi dolara – 110 miliona dolara manje od prvobitnog predloga. Demokratski lideri u Senatu kažu da imaju dovoljno glasova za usvajanje ove verzije plana.

Predsednik Barak Obama je u svom redovnom nedeljnom obraćanju naciji putem radija i interneta odao priznanje zakonodavcima na postignutom kompromisu i pozvao da deluju brzo kako bi paket stimulativnih mera konačno bio usvojen.

“Obim i nivo plana su ispravni, a vreme za akciju je sada. Ako ne delujemo brzo na primeni plana naša ekonomska kriza bi mogla da se pretvori u nacionalnu katastrofu. Milioni Amerikanaca bi mogli da izgube posao, domove i zdravstvenu zaštitu. Milioni bi morali da zastanu sa ostvarenjem svojih snova.“

Republikanski lideri i dalje tvrde da plan predstavlja preterano trošenje novca, da je suviše skup i da verovatno neće biti efikasan. Neke demokrate takodje su se založile za manje trošenja. Novi predsednik Republikanskog nacionalnog komiteta Majkl Stil je u odgovoru na obraćanje predsednika Obame u ime svoje partije rekao da bi smanjenje poreza bilo efikasniji način das se stimuliše ekonomija.

“Ali, demokrate imaju drugačiju filozofiju. Umesto da ostave novac na porodičnim čekovnim računima oni žele da ga pošalju u Vašington i da ga sprovedu kroz neefikasan vladin system u nadi da će doneti neke dobrobiti.”

Medjutim, predsednik Obama ukazao je da brojne poreske olakšice koje je odobrila Bušova administracija nisu pomogle američkoj ekonomiji.

“Treba da budemo načisto - da ne možemo da očekujemo pomoć od istih umornih, starih teorija koje su doprinele da se u proteklih osam godina udvostruči nacionalni dug, da ekonomija krene naniže i gurnule nas u ovaj haos,” rekao je predsednik Obama.

Ukoliko Senat usvoji plan za ekonomski oporavak ta verzija moraće da se usaglasi sa verzijom koju je predstavnički dom usvojio prošlog meseca pre nego što bude poslata na potpis predsedniku Obami.


XS
SM
MD
LG