Linkovi

Obama imenovao novi tim ekonomskih savetnika


Uz ocjenu da su novi podaci o nezaposlenosti veoma uznemiravajući, predsjednik Barak Obama pozvao je Kongres da što prije usvoji paket mjera za spasavanje američke privrede. U Senatu su međutim sve oštrije političke podjele u pogledu Obaminog plana. Dok Republikanci smatraju da predloženi paket predviđa previše nepotrebnih troškova, Demokrate ističu da njihove kolege ne uzimaju u obzir cjelokupnu situaciju.

Lider demokratske većine, Heri Rid, upozorio je da bi recesija mogla da traje godinama, ukoliko Senat ne djeluje brzo.

Ovo je ključan dan za našu zemlji i Kongres”, poručio je Rid.

Demokrate i umjereni Republikanci sastajali su se više puta kako bi pokušali da iz predloženog paketa uklone neke od programa, za koje Republikanska stranka smatra da ne doprionose otvaranju novih radnih mjesta. Rid ističe da je je na sastancima postignut napredak

“Mislim da ćemo biti u mogućnosti da dođemo do nekog rješenja. Vjerujem da to možemo da uradimo”.

Dogovora međutim još nema, a debatu na Kapitol Hilu dodatno su zaoštrili novi podaci o nezaposlenosti. Republikanski lideri tvrde da je najbolji način za otvaranje radnih mjesta, smanjenje poreza, a ne povećanje vladinih troškova.

“Nećemo podržati besciljnu potrošnju, maskiranu kao stimulativni paket”, naglasio je lider manjine u Senatu, Mič Mekonel.

Predsjednik Obama je više puta boravio na Kapitol Hilu i odvojeno razgovarao sa pojedinim republikanskim zakonodavcima, kako bi progurao svoj plan. Takođe je jasno stavio do znanja da je usvajanje stimulativnog paketa samo početak dugog puta do oporavka.

"Neoprostivo je i neodgovorno da bilo ko od nas dozvoli sebi da ometa, odlaže ili se bavi uobičajnom politikom, dok milioni Amerikanaca ostaju bez posla", istakao je Obama.

Obama je danas imenovao novi tim savjetnika, koji bi trebalo da pomognu u izbavljenu zemlje iz krize. Na čelu savjetodavnog tijela za ekonomski oporavak, u kome su predstavnici obje stranke, biće bivši šef Federalnih rezervi Pol Volker. Senat bi inače već večeras mogao da glasao o mjerama za spasavanje američke privrede. Nakon toga bi o njima ponovo trebalo da se izjasni Predstavnički dom, prije nego što ih predsjednik ozakoni, kako se očekuje, 16. februara.

XS
SM
MD
LG