Linkovi

Obama ponovo apeluje na Kongres da usvoji plan za oporavak ekonomije


Predsednik Barak Obama je danas ponovo naglasio hitnost usvajanja svog plana za podsticaj ekonomije. Ovog puta, da bi objasnio celu stvar, okrenuo se štampanim medijima, dok, kako se čini, zakonski predlog za to vreme gubi zamah u Kongresu.

Stimulativni paket i danas nailazi na čvrsto protivljenje na Kapitol hilu. S obzirom da nijedan republikanac do danas nije javno podržao predsednikov predlog za oporavak ekonomije, demokrate u Senatu pokušavaju da pridobiju bar nekolicinu republikanaca da bi obezbedile dovoljno glasova.

„Potrebno nam je da nekoliko republikanaca istupi i, nadam se, čuje lekciju sa poslednjih izbora i pomogne nam da krenemo napred,“ kaže demokratski senator iz Ilinoisa, Dik Durbin.

Predsednik Obama je još jednom pozvao Senat da usvoji njegov obimni paket stimulativnih mera rekavši da je „vreme za priču prošlo i da je sada vreme za akciju.“

Reagujuči na tu izjavu, lider senatske manjine Mič Mekonel rekao je da je „tačno da je sada trenutak za delovanje, ali ne nepromišljeno.“

U prvom uvodniku koji je napisao kao predsednik, Obama je u današnjem izdanju lista „Vašington post“ upozorio da će odbacivanje stimulativnog paketa značiti gubitak još pet miliona radnih mesta i skok nezaposlenosti sa 7 odsto na dvocifrenu stopu.
Obama je upozorio da „Amerikanci od Vašingtona očekuju akciju koju će osetiti u svakodnevnom životu. Akciju koja je brza, jasna i dovoljno mudra da ih izvuče iz krize“.

Medjutim, republikanski senator Džon Mekejn je zapazio da je javnost sve više na republikanskoj strani. „Sasvim je jasno da javno mnjenje u zemlji prelazi na stranu koja je protiv predloga koji je sada u Senatu,“ rekao je Mekejn.

Senat je u sredu usvojio amandman na predlog paketa kojim se odobravaju poreske olakšice u iznosu od 15 hiljada dolara za kupce kuća, što je dodalo 19 milijardi dolara na vrednost paketa od 900 milijardi dolara. Senat je takodje usvojio promenu kojom se odustaje od odredbe o kupovini samo američke robe, koja je ranije usvojena u Predstavničkom domu. U revidiranoj verziji, precizira se da ona mora da bude u skladu sa medjunarodnim trgovinskim sporazumima koje su SAD zaključile. Pristalice ove odredbe tvrde da bi ona dala podsticaj američkom industrijskom sektoru, dok protivnici tvrde da bi dovela do trgovinskog rata. Evropska unija se takodje usprotivila toj odredbi.


XS
SM
MD
LG