Linkovi

Senatori će uskoro glasati o američkom ekonomskom stimulansu


Zakonodavci u američkom Senatu, koji kontrolišu demokrate, debatuju o paketu ekonomskih stimulativnih mera, a glasanje o tome moglo bi da bude sprovedeno već danas.

Manjinski republikanci su kritikovali troškove u masivnom zakonskom predlogu i istakli da te mere ne sadrže dovoljno poreskih olakšica. Republikanski senator Džon Mekejn je rekao u današnjoj debati da u paketu postoje programi koji nemaju nikakve ili pak neznatne veze sa osnivanjem radnih mesta i pomoći Amerikancima zapalim u finansijske nevolje.

Drugi po rangu demokrata u Senatu, Ričard Durbin, branio je te troškove i rekao da je predsednik Obama nasledio ekonomsku krizu, delimično zbog, kako se izrazio, propale politike prethodne administracije predsednika Džordža Buša.

U današnjem Vašington postu predsednik Obama je objavio autorski tekst u kome brani taj paket kao strategiju za dugoročni rast i otvaranje novih mogućnosti u Americi, u oblastima kao što su korišćenje obnovljive energije, zdravstvena zaštita i obrazovanje. On upozorava da bi ekonomija u Americi mogla da pretrpi nepopravljivu štetu, ako se akcija ne preduzme uskoro.

Senatori su juče usvojili amandman o poreskoj olakšici u visini od 15 hiljada dolara za kupce nekretnina. Ta odredba, čiji je sponzor republikanski senator Džoni Ajsakson, uvećaće plan od 900 milijardi dolara za dodatnih 19 milijardi.

XS
SM
MD
LG