Linkovi

Džordž Mičel izvestio o bliskoistočnoj misiji


Američki predsednik Barak Obama danas se u Beloj kući, iza zatvorenih vrata, sastao sa državnim skretarom Hilari Klinton i novim američkim izaslanikom za Bliski istok, Džordžom Mičelom.

Mičel se upravo vratio sa Bliskog istoka i planira da uskoro ponovo otputuje u region. U Državnom sekretarijatu je juče izjavio da strpljiva diplomatija može da pomogne u potizanju mira. Hilari Klinton kaže da Sjedinjene Države žele da rade sa svim stranama u rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba, ali da Hamas mora da se odrekne nasilja, prizna Izrael i poštuje dosadašnje mirovne sporazume.

U medjuvremenu, palestinski predsednik Mahmud Abas, obratio se danas poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu i naglasio da bi Izrael trebalo pozvati na odgovornost zbog akcija tokom tronedeljne ofanzive u Pojasu Gaze. Istovremeno, Abas je rekao da i dalje pruža Izraelu ruku u traganju za trajnim mirovnim sporazumom, bez obzira što traži istragu o ratnim zločinima u Gazi. Takođe, on je naglasio da su vrata Palestinske nacionalne uprave i dalje otvorena za formiranje vlade nacionalnog jedinstva sa Hamasom. Međunarodni krivični sud kaže da ispituje mogućnost pokretanja istrage tvrdnji da je Izrael u toj ofanzivi počinio ratne zločine.


XS
SM
MD
LG