Linkovi

Vučinić i Šutanovac žele bolje odnose Podgorice i Beograda


U Podgorici je danas boravio ministar odbrane Srbije Dragan Sutanovac. Tom prilokom, dogovoreno je da Crna Gora ustupi Srbiji simulator leta za avion “Supergaleb“, na osnovu Ugovora o donaciji između ministarstava odbrane dvije države.

Ustupanje simulatora leta za avion “Supergaleb“, ugovorom su danas potvrdili crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić i njegov kolega iz Srbije Dragan Šutanovac.

Vučinić je novinarima kazao da ustupanje simulatora leta predstavlja gest dobre saradnje, koju Crna Gora želi da ima sa Srbijom. On smatra da, imajući u vidu istorijske, kulturne i ekonomske razloge, odnosi Crne Gore sa Srbijom moraju da budu značajno bolji u odnosu na postojeće.

Šutanovac je zahvalio Vladi Crne Gore na odluci da Srbiji ustupi simulator leta, koji je Beogradu neophodan za školovanje pilota.

Ovo je, kada su u pitanju naša dva ministarstva, mali korak u odnosu na ono što planiramo da uradimo, ali je veliki korak u rješavanju konačnih problema između Crne Gore i Srbije“, kazao je Šutanovac.

On je ocijenio da su odnosi Crne Gore i Srbije na nedopustivo niskom nivou.

„Sada je manje bitno ko je za to kriv, već je važno da te odnose vratimo na jedan održivi nivo, jer je to, prije svega, interes građana i Srbije i Crne Gore, koji mi moramo da poštujemo“
.

Ministri odbrana dvije države najavili su i postizanje sporazuma o vazduhoplovima koji su ostali na aerodromu Golubovci nakon proglašenja crnogorske nezavisnosti, navodeći da će to pitanje biti dio ukupnih dogovora.

„Dogovor o ustupanju simulatora leta je samo jedan dio rješenja koje smo razmatrali, a ubijeđen sam da ćemo, u veoma kratkom roku, riješiti i probleme vazduhoplova u Crnoj Gori, koji njenom sistemu odbrane nisu neophodni, a potrebni su Vojsci Srbije“, naglasio je crnogorski ministar odbrane.

Vučinić je dodao da je Crna Gora opredijeljena za dogovor i o ovom pitanju, jer je svoju koncepciju odbrane bazirala na helikopterskim jedinicama, a ne na borbenim avionima.

Postavljene su osnove koje će dovesti do bržeg dogovora kada je riječ o imovini koju imamo na aerodromu Golubovci, koja vjerovatno u perspektivi neće biti potrebna VCG, a biće od koristi za Vojsku Srbije“.

Vučinić je kazao da ovo pitanje može biti riješeno i kroz razmjenu, s obzirom na to da je Srbija vlasnik akcija u Prvoborcu iz Herceg Novog, kao i da je Crna Gora zainteresovana za korišćenje ekonomskih vojnih potencijala Srbije, prije svega kroz remont crnogorskih helikoptera.

On je najavio da će beogradska Vojno-medicinska akademija biti otvorena za liječenje pripadnike vojske Crne Gore i istakao da će Crna Gora nastaviti da školuje oficirski kadar na Vojnoj akademiji u Beogradu.

XS
SM
MD
LG