Linkovi

Izrael bombardovao objekte Hamasa posle novih raketnih napada


Izrael je u nedelju bombardovao objekte Hamasa samo nekoliko sati nakon što je izraelska vlada zapretila oštrim i nesrazmernim odgovorom na nove palestinske raketne i minobacačke napade na jug zemlje.

Ekstremistička organizacija Hamas, koja upravlja Pojasom Gaze, saopštila je da su izraelski borbeni avioni bombardovbali jednu napuštenu policijsku stanicu i najmanje šest tunela koji se koriste za švercovanje oružja i druge robe iz Egipta u Pojas Gaze. Prethodno su palestinski ekstremisti ispalili bar sedam raketa i minobacačkih granata na Izrael. U tim napadima povredjeno je dvoje ljudi dok je jedna raketa pala u blizini obdaništa na jednoj kolektivnoj farmi, ali nije eksplodirala, Hamas nijre preuzeo odgovornost za ove napade, ali ih nije ni osudio. Za neke od njih odgovornost su preuzele Brigade mučenika al-Akše.

Hamas je zahtevao da Izrael otvori pogranične prelaze prema Pojasu Gaze u okviru sporazum a o prekidu vatre, dok Izrael insistira da to neće učiniti dok Hamas ne oslobodi zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Šalita koji se nalazi u palestinskom zatočeništvu već dve i po godine. U medjuvremenu, Egipat je počeo da postavlja kamere i senzore duž granice sa Pojasom Gaze u nastojanju da onemogući korišćenje tunela od strane švercera oružja.

XS
SM
MD
LG