Linkovi

Davos: Japan će izdvojiti 17 milijardi dolara za infrastrukturne projekte


Japan je obećao da će izdvojiti 17 milijardi dolara za infrastrukturne projekte u azijskim zemljama, koji će podstaći razvoj u tom delu sveta.

Premijer Taro Aso je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu ponovio obećanje da će pozajmiti stotinu milijardi dolara Međunarodnom monetarnom fondu. Aso je takođe najavio novi japanski plan za smanjenje štetnih gasova i obećao da će do juna objaviti detalje. Nemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Gordon Braun su zatražili čvršću kontrolu međunarodne ekonomije, kritikujući opasnosti koje Evropljani vide u američkom kapitalizmu. Merkelova se založila za stvaranje međunarodnog ekonomskog tela koje bi moglo da dovede do uspostavljanja Ekonomskog saveta Ujedinjenih nacija, po ugledu na Savet bezbednosti formiran posle Drugog svetskog rata.

Za to vreme, na ulice Ženeve, uprkos zabrani okupljanja, izašle su stotine demonstranata nezadovoljnih načinom na koji se rešava globalna ekonomska kriza. Nadležni kažu da je masa postala nasilna kada je policija blokirala prolaz prema centru grada. Demonstranti su se okupili i u Davosu, da bi upozorili poslovnu elitu da nije u stanju da reši probleme u svetu.

XS
SM
MD
LG