Linkovi

Obama: Uskoro nova ekonomska strategija


Predsednik Barak Obama izjavio je da njegova administracija radi na novom pristupu koji će omogućiti oživljavanje finansijskog sektora.

Na početku redovne nedeljne radio i internet poruke, Obama je rekao da ima dobru i lošu vest o američkoj ekonomskoj krizi. Loša vest, kako je rekao, jeste to što su Amerikanci suočeni sa „nezapamćenim ekonomskim poremećajima“, zapazivši da novi ekonomski izveštaj pokazuje da se ekonomija na kraju prošle godine smanjila za gotovo 4 odsto. Dobra vest, rekao je predsednik, jeste to što njegova administracija razrađuje novi pristup koji će pomoći da se oživi ugroženi finansijski sektor. Predsednik nije otkrio detalje tog plana, ali je rekao da će sekretar za finansije Tim Gajtner uskoro postaviti strategiju koja bi pokrenula protok kredita do biznisa i porodica. On je takođe ponovo zatražio od Kongresa da usvoji paket za ekonomski oporavak koji obuhvata otvaranje tri miliona radnih mesta u narednih nekoliko godina.

U odgovoru republikanaca, lider senatske manjine Mič Mekonel rekao je da se republikanci slažu sa predsednikom Obamonm da je zemlji potreban paket stimulativnih mera, ali da smatraju da plan demokrata ne predstavlja realizaciju "predsednikove vizije". Mekonel je dodao da mnogi analitičari procenjuju da plan koji se razmatra u Kongresu verovatno neće omogućiti otvaranje novih radnih mesta niti će u bliskoj budućnosti dati podstrek ekonomiji, dok, s druge strane, sadrži mnoge nepotrebne izdatke i predstavlja kako se izrazio "božićnu listu od hiljadu milijardi dolara".

XS
SM
MD
LG