Linkovi

Amerikanci traže poslove koji mogu da “prežive” recesiju.


Pošto se zbog ekonomske krize u mnogim sektorima američke ekonomije ukidaju radna mesta, sve veći broj Amerikanaca traži poslove koji mogu da odole recesiji. Izgleda da je zdravstvo jedan od sektora koji pružaju takve mogućnosti. Prema zvaničnim vladinim podacima, čak i u jeku otpuštanja u mnogim industrijama, u zdravstvu je prošle godine otvoreno 750 hiljada novih radnih mesta, Na veb stranici “Jobfox” radna mesta medicinskih sestara i administrativnih službenika u zdravstvu opisana su kao najsigurnija tokom recesije.

Nova karijera pruža Lorinu Danu izvesnu smirenost tako da sa suprugom Keli i njihovim 19-mesečnim blizancima Kemeronom i Noom mogu da uživaju u popodnevima poput ovog u obližnjem parku. Dan je nedavno ostavio svoj dotadašnji posao da bi potražio nešto bezbednije u zdravstvu. Napustio je posao prodavca hipoteka u jednom od sektora koji su doveli do nacionalne finansijske krize.

“Bilo je teško napustiti nešto što sam voleo da radim. Svidjao mi se posao u hipotekarnom sektoru, ali imam porodicu koju moram da izdržavam, a prodaja hipoteka to trenutno ne može da mi obezbedi.”

U avgustu prošle godine Dan je počeo da radi u prijemnom odelenju lokalne bolnice. On pomaže pacijentima prilikom dolaska u bolnicu i procesira njihove uplate. Lorin kaže da voli svoj novi posao i da više ne mora da brine da li će ostati bez radnog mesta.

“Uvek će biti bolesnih ljudi, ljudi sa zdravstvenim problemima, a mi smo tu da im pomognemo. Verujem da je zdravstvo snažan ekonomski sektor bez obzira na to koliko je ekonomija u celini u teškoj situaciji.”

I, dok je Lorin odabrao zdravstvo, veb sajtovi takodje navode da postoji potreba za nastavnicima, prodavcima i trgovačkim predstavnicima, programerima softvera, bezbednosnim osobljem i računovodjama. Agencije za zapošljavanje na Floridi su prilično zauzete pošto je oko 7 odsto radne snage u toj državi trenutno bez posla. Medjutim, eksperti upozoravaju da nijedna grana ekonomije nije sasvim bezbedna u periodima recesije. Geri Erl vodi jednu od agencija za zapošljavanje.

“Generalno govoreći, recesija prožima sve sektore ekonomije i teško je reći da je neki sektor bezbedan.”

Erl kaže da je njegova agencije prošle godine imala 70 odsto više mušterija nego što je uobičajeno.

U medjuvremenu, Lorin Dan ne isključuje mogućnost povratka u hipotekarno bankarstvo ako se stambeno tržište oporavi, ali kaže da je za sada zadovoljan svojom novom karijerom.

XS
SM
MD
LG