Linkovi

Izraelski ratni avioni nastavljaju napade u Pojasu Gaze


Izraelski ratni avioni su izveli nove napade na objekte ekstremista u Pojasu Gaze, pošto su ekstremisti prethodno ispalili dve rakete na jug Izraela.

Izrael je saopštio da je jedan od napada bio usmeren na ekstremistu iz Hamasa osumnjičenog za prekjučerašnji bombaški napad u kojem je poginuo pripadnik izraelske pogranične patrole. Palestinski zdravstveni radnici su saopštili da je u drugom vazdušnom napadu pogođeno vozilo u kojem je bio ekstremista u Kan Junisu i da je pored njega ranjeno još najmanje sedmoro dece koja su se našla u blizini.

Za to vreme, specijalni američki izaslanik Džordž Mičel, posle razgovora sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na Zapadnoj obali, izjavio je da krijumčarenje oružja u Gazu može da se prekine jedino ako se uspostavi mehanizam za dopremanje dozovljene robe na teritoriju. Mičel je naglasio da bi u tome trebalo da učestvuje i Palestinska uprava.

UN tražio 613 miliona za pomoć Palestincima

Ujedinjene nacije su zatražile 613 miliona dolara za pomoć Palestincima posle nedavne izraelske ofanzive u Pojasu Gaze.

Generalni sekretar Svetske organizacije, Ban Ki-mun, zatražio je pomoć na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj, naglasivši da bi taj novac obezbedio životno potrebnu pomoć tokom narednih šest do devet meseci. Ban je podsetio da su civili u Gazi već bili pogođeni izraelskom blokadom celog područja koja je oštro ograničila snabdevanje.

Generalni sekretar je zajedno sa svojim koordinatorom za hitnu humanitarnu pomoć, Džonom Holmsom, takođe zatražio otvaranje svih važnih prelaza u Pojas Gaze.


XS
SM
MD
LG