Linkovi

Ubijena dvojica kandidata na izborima u Iraku


Iračka policija je saopštila da su danas ubijena najmanje dva sunita koja su se kandidovala za pokrajinske izbore koji se održavaju u subotu.

Nasilje u Iraku se proteklih meseci smanjilo, ali se nadležni pripremaju za mogući porast uoči izbora.

Istovremeno, Iračka vlada objavila je da bezbednosna firma "Blekvoter" više nije ovlašćena za rad u Iraku, gde su njeni službenici obezbeđivali američke diplomate. Zvanični Bagdad optužuje telohranitelje iz te kompanije da su u incidentu u prestonici 2007. pobili 17 iračkih civila. Portparol iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova je saopštio da je dozvola "Blekvotera" za rad u Iraku istekla i da neće biti obnovljena.

Umetničko delo povodom gađanja cipelom

Gađanje američkog predsednika Buša cipelom je dobilo veliki publicitet na internetu, u satiričnim napisima i na mitinzima širom arapskog sveta.

Sada je inspirisalo i jedno umetničko delo. Skulptura cipele veličine troseda je je svečano otkrivena u Tikritu, rodnom gradu Sadama Huseina. Bagdadski umetnik Lejt al-Amari je izjavio da je njegovo delo od fiberglasa i bakra omaž ponosu iračkog naroda.

Na cipeli je ispisana i pesma posvećena Muntadharu al-Zajdiu, koji je 14. decembra gađao predsedika Buša cipelama na konferenciji za novinare u Bagdadu.

XS
SM
MD
LG