Linkovi

Predstavnički dom usvojio paket za oporavak američke ekonomije


Predstavnički dom usvojio je paket stimulativnih mera za oporavak američke ekonomije u vrednosti od 819 milijardi dolara što predstavlja važnu pobedu za predsednika Baraka Obamu. Medjutim, niko od opozicionih republikanaca nije glasao za paket, tvrdeći da on predstavljka preterano trošenje i da neće stimulisati ekonomiju, dok su demokrate bile gotovo jedinstvene u svojoj podršci.

Posle dvodnevne debate i dodavanja 11 amandmana, Predstavnički dom je, u sredu uveče, usvojio paket sa 244 glasa za i 188 glasova protiv. Poseta predsednika Obame Predstavničkom domu ranije ove nedelje i razgovori koje je imao sa vodjstvom manjinskih republikanaca očigledno nisu ubedili opozicione kongresmene da promene svoje mišljenje. I, dok niko od republikanaca nije glasao za paket, 12 demokarata im se pridružilo glasajući protiv ove mere.

Verzija paketa koju je usvojio Predstavnički dom predvidja izdvajanje 819 milijardi dolara - nešto manje od 825 milijardi koliko je traženo u prvobitnom predlogu. Paketom se predvidja izdvajanje više stotina milijardi dolara za brojne domaće programe, povećane beneficije za nezaposlenost, kao i 275 milijardi dolara na ime poreskih olakšica.

U saopštenju Bele kuće objavljenom neposredno nakon usvajanja paketa, predsednik Obama se zahvalio Predstavničkom domu na podršci. Napominjući da je pored ulaganja u energetski sektor, zdravstvenu zaštitu, obrazovanjhe i poreske olaškšice, prioritet plana - otvaranje tri miliona novih radnih mesta, predsednik je obećao još jednom da će administracija primenjivati ovaj plan sa transparentnošću i odgovorno. Obama je ponovo apelovao na zakonodavce da u nastavku procesa usvajanja plana u Senatu, kao i konačne usaglašene verzije, ne odugovlače - i da pokušaju da prevazidju stranačke nesuglasice pošto je potrebna hitna i odlučna akcija kako bi se, kako je naveo «Amerikanci vratili na posao».

XS
SM
MD
LG