Linkovi

Obama se nada potpisivanju ekonomskog plana za nekoliko nedelja


Predsjednik Barak Obama izrazio je uvjerenje da će njegov paket stimulativnih mjera biti usvojen u Kongresu. O predloženom planu večeras će glasati Predstavnički dom, gdje republikanski kongresmeni još izražavaju skepticizam u pogledu troškova paketa. Predsjednik je danas u Bijeloj kući ugostio američke poslovne lidere, kako bi pridobio njihovu podršku za nove ekonomske mjere.

Okružen poslovnim liderima, predsjednik Barak Obama upozorio je da će se ekonomska situacija pogoršati, ukoliko ne bude usvojen paket stimulativnih mjera, vrijedan 825 milijardi dolara.

"Kompanije koje otpuštaju radnike da bi preživjele, ne mogu da priušte ne preduzimanje akcije ili odlaganja. Radnicima, koji se vraćaju kući kako bi svojim porodicama rekli da su ostali bez posla i svima onima koji žive u strahu da će biti otpušteni, pomoć je potrebna sada. Oni od Vašingtona traže brzu i smjelu akciju. Zato se nadam da ću za nekoliko nedjelja potpisati plan za američki oporavak i reinvestiranje", rekao je Obama.

On je naglasio da će veći dio sredstava biti odmah utrošen na očuvanje ili otvaranje tri do četiri miliona radnih mjesta.

"Znam da su pojedini skeptični u pogledu veličine i obima ovog paketa. Razumijem taj skepticizam, imajući u vidu šta se događalo u ovom gradu u prošlosti. Zato će ovaj plan sadržati nezapamćene mjere, koje će omogućiti američkom narodu da smatra odgovornom moju administraciju".

Republikanski kongresmeni u Predstavničkom domu međutim ne vjeruju da će predložene mjere doprinijeti oporavku posustale ekonomiju i najavljuju da će glasati protiv paketa. Takođe optužuju Demokrate da su bez mnogo rasprave uveli nove programe i da je zakonski prijedlog prepun, kako ističu, nepotrebnih troškova.

"Ne možemo da vratimo prosperitet pozajmljivanjem i trošenjem", rekao je Majk Kofman, republikanski kongresmen iz Kolorada.

Demokratska stranka, koja može da usvoji predloženi paket mjera bez republikanskih glasova, smatra da će plan nove administracije spriječiti dublju i bolniju ekonomsku recesiju.

"Ovaj paket će u stvari uraditi nešto za američki narod", kaže Erl Blumenauer, demokratski kongresmen iz Oregona.

Predsjednik možda neće imati dvostranački plan, kojim želi da pokaže da je period političkih sporova okončan. Imaće međutim još jednu šansu kada, vjerovatno već u petak, počne debata o senatskoj verziji ekonomskog plana. Finansijski komitet Senata već je proširio paket za oko 70 milijardi dolara poreskih olakšica. Oba doma Kongresa moraće da usklade svoje verzije predloženog plana, prije nego što ga predsjednik Obama potpiše.

MMF predviđa manji globalni ekonomski rast

Međunarodni monetarni fond u međuvremenu je saopštio da će svjetski privredni rast, umjesto prethodno prognoziranih 2,2 odsto, ove godine biti samo 0,5 odsto, što je najmanji nivo od Drugog svjetskog rata.

"Očekujemo da će globalna privredna aktivnost u suštini stati u 2009. Postoje značajne razlike među državama. Za razvijene ekonomije predviđamo najveću kontrakciju u poslijeratnom periodu", kaže Olivije Blanšar, glavni ekonomsita MMF-a.

U izvještaju MMF-a navodi se da održivi ekonomski oporavak neće biti moguć dok finansijski sektor ne bude u potpunosti funkcionalan, a kreditna tržišta odblokirana.

XS
SM
MD
LG