Linkovi

Najveći broj ovogodišnjih vrsta virusa gripa otporan na lekove


Američki zdravstveni stručnjaci saopštili su da je ove godine najčešća vrsta virusa gripa otporna na većinu najviše korišćenih antiviralnih lekova. Lekari izražavaju zabrinutost da taj virus, otporan na lekove, može da izazove duža bolnička lečenja i veći broj smrtnih slučajeva nego što je uobičajeno.

Pacijenti, oboleli od kijavice, najčešće su bili tretirani Tamifluom, vodećim lekom protiv gripa. Međutim Centri za kontrolu bolesti upozoravaju da taj lek nije efikasan u većini slučajeva gripa ove sezone. Dr Vilijam Šefner sa Vanderbilt univerziteta u Tenesiju kaže:

„To je uznemirujuće. Nije kao što se mislilo da smo previše koristili Tamiflu. Došlo je do mutacije i odjednom je taj virus postao preovladjujući virus širom zemlje“.

Centri za kontrolu bolesti saopštili su da je broj slučajeva gripa u Sjedinjenim Državama ove zime za sada umeren, ali lekari upozoravaju da bi to moglo da se promeni i da oni neće imati delotvoran način za tretiranje pacijenata. Dr Greg Poland sa Mejo klinike u Minesoti objašnjava:

„Pacijenti će ostajati u bolnici duže a moglo bi da bude i više smrtnih slučajeva“.

Dr Poland kaže da je jedini dobro testiran alternativni lek Relenca. Međutim, taj inhalator nije lako koristiti i nije preporučljiv za neke pacijente.

„Taj lek nije za ljude sa respiratornim problemima kao što je astma, zatim za trudnice i nije za decu mladju od sedam godina“, ističe dr Poland.

Uz neefikasan tretman protiv gripa, zdravstveni stručnjaci ipak preporučuju ljudima da se vakcinišu protiv te bolesti i da redovno peru ruke kako bi se zaštitili od infekcije.

XS
SM
MD
LG