Linkovi

Nova eskalacija sukoba na Bliskom istoku


Izraelski ratni avioni bombardovali su tunele za krijumčarenje bilzu granice Pojasa Gaze sa Egiptom, nakon nove eskalacije sukoba između Izraela i esktremista u tom području. Izraelski zvaničnici saopštili su da su tuneli pogođeni u znak odgovora na jučerašnju eksploziju bombe blizu granice Gaze i Izraela, u kojoj je poginuo izraelski vojnik. Palestinci u južnom dijelu Gaze su, zbog vazdušnih napada, bili primorani da napuste svoje domove.

Ekstremisti su, u međuvremenu, ispalili rakete na južni dio Izraela, ali u napadu nije bilo žrtava. Visoki izraelski bezbjednosti zvaničnici razmatraju kako da odgovore na najnovije napade, dok je izraelski ministar odbrane Ehud Barak, zbog najnovijeg razvoja događaja u regionu, otkazao planiranu posjetu Vašingtonu.

Podsektretar UN za humanitarna pitanja, Džon Holms, juče je pozvao Izrael da ponovo otvori granične prelaze prema Gazi i dozvoli dopremanje humanitarne pomoći. Holms je naglasio da je tom području potreban i građevinski materijal, kako bi se obnovila infrastuktura, uništena tokom izraelske ofanzive.

Izraelska vojska je, u međuvremenu, saopštila da je strogo ukorila oficira koji je tokom ofanzive dijelio pamflete, u kojima se vojnici pozivaju da budu nemilosrdni prema neprijatelju. Pamflet je, prema navodima vojnih zvaničnika, zasnovan na pisanju ultranacionalističkog rabina, povezanog sa pokretom jevreskih naseljenika na Zapadnoj obali. Izraelski aktivisti za ljudska prava ističu da je mogao da podstakne vojnike da počine zločine. Vojska međutim tvrdi da je riječ o izolovanom incidentu.

XS
SM
MD
LG