Linkovi

Obama razgovarao sa republikanskim liderima o ekonomskom paketu


Predsjednik Barak Obama kazao je da je optimista u pogledu usvajanja novog paketa podsticajnih mjera, iako, kako je naveo, razumije da neće imati podršku svih zakonodavaca na Kapitol Hilu. Obama je o svom, 825 milijardi dolara vrijednom planu, danas razgovarao sa republikanskim liderima u oba doma Kongresa.

Predsjednik Obama vratio se danas na Kapitol Hil kako bi pridobio podršku Republikanaca za svoj plan.

"Imali smo izuzetnu razmjenu ideja i dalje sam optimista u pogledu naše sposobnosti da usvojimo ovaj paket i ponovo zaposlimo ljude. Očigledno je da vijesti poslednjih dana o otpuštanjima širom zemlje, samo dokazuju ozbiljnost recesije i neophodnost hitne reakcije", kazao je Obama nakon susreta sa republikanskim liderima u Predstavničkom domu, gdje je počela rasprava o novom ekonomskom paketu.

Lider republikanske manjine u Predstavničkom domu, Džon Bejner, kazao je da narednih dana očekuje nastavak saradnje sa predsjednikom na poboljšanju paketu podsticajnih mjera.

"Jasno je da postoje određene razlike u pogledu ekonomskog paketa, ali smo svi uvjereni da možemo da imamo plan koji će funkcionisati, oživjeti ekonomiju, otvoriti nova radna mjesta I pomoći da se očuvaju poslovi u našoj zemlji", istakao je Bejner.

Lideri Republikanske stranke jutros su međutim zatražili od svojih zakonodavaca da glasaju protiv predloženog paketa, tvrdeći da predviđa previše troškova i premalo poreskih olakšica.

"Smatramo da ima toliko troškova koji, iako su možda zasebno opravdani, ne bi trebalo da se nalaze u paketu, koji bi trebalo da se usresredi na očuvanje, zaštitu i otvaranje radnih mjesta", saopštio je republikanski kongresmen iz Virdžinije, Erik Kantor.

Predsjednik Obama svakako može da računa na pomoć sekretara za finansije Timotija Gajtnera, koji je, nakon što je Senat potvrdio njegovo imenovanje, sinoć položio zakletvu. Gajtner već rješava pitanje preostalih sredstava iz prethodnog paketa za spasavanje finansijskog sektora, koja još nisu utrošena.

XS
SM
MD
LG