Linkovi

Obama: SAD žele novo partnerstvo sa muslimanskim zemljama


Predsjednik Barak Obama je u prvom intervjuu za arapsku kablovsku televiziju, u svojstvu predsjednika SAD, kazao da je Amerika, kada je riječ o rješavanju bliskoistočnih pitanjia, veoma često počinjala izdavanjem naredbi.

Obama je dao intervjuu za televiziju Al Arabija, sa sjedištem u Dubaiju, u trenutku kada je njegov izaslanik za Bliski istok, Džordž Mičel, počeo osmodnevnu turneju po regionu.

Kazao sam mu da prvo sluša, zato što su Sjedinjene Države, u prošlosti, često počinjale izdavanjem naredbi u pogledu nekih od tih pitanja, iako ne znamo uvijek koji su sve faktori uključeni. On će razgovarati sa glavnim akterima, a zatim će me izvijestiti o detaljima sastanka, nakon čega ćemo formulisati određeni odgovor. Na kraju, ne možemo reći ni Izraelcima ni Palestincima šta je najbolje za njih. Oni će morati sami da donesu neke odluke. Vjerujem, međutim, da je došlo vrijeme da obje strane shvate da put kojim idu, neće dovesti do prosperiteta i bezbjednosti za njihov narod”, kazao je Obama.

Predsjednik Obama ponovio je da je Izrael saveznik Sjedinjenih Država i da ima pravo da se brani, navodeći međutim da ta zemlja mora da donese teške odluke i da će njegova administracija izvršiti snažniji pritisak kako bi se to dogodilo.

“Ima Izraelaca koji shvataju da je važno postići mir. Oni će biti spremni na određene žrtve, ukoliko je za to pravo vrijeme i ukoliko postoji ozbiljno partnerstvo druge strane. Tako da mi želimo da slušamo i ostavimo po strani određene predrasude, nastale proteklih godina. Ukoliko to uradimo, mislim da je moguće da se barem napravi određeni napredak.”

Američki predsjednik je tokom intervjua govorio o svojim porodičnom korijenima, naglašavajući da zbog muslimanskih rođaka i činjenice da je živio u muslimanskim državama, među kojima je i najveća, Indonezija, ima dobru poziciju da premosti razlike između dvije kulture.

“Tokom svih putovanja po muslimanskim zemljama shvatio sam da bez obzira na vjeru - u Americi žive muslimani, Jevreji, hrišćani i ateisti - svi ljudi imaju iste nade i snove. I moj posao je da američkom narodu prenesem da je muslimanski svijet pun izvanrednih ljudi, koji jednostavno žele da žive svoj život i da im djeca bolje žive. Moj posao je i da saopštim muslimanskom svijetu da Amerikanci nisu neprijatelji.”

Obama je takođe ponovio spremnost da razgovara sa Iranom i najavio da će njegov tim uskoro početi da radi na osnovama za kontakt dvije države.

“Iran se u prošlosti ponašao na način koji nije doprinosio miru i posperitetu u regionu. Njegove prijetnje protiv Izraela, razvijanje nuklearnog oružja - koje bi moglo da započne trku u naoružanju u regionu i ugrozi bezbjednost svih - podrška terorističkim organizacijama u prošlosti, sve to nije bilo od pomoći. Smatram međutim da je za nas važno da budemo voljni da razgovaramo sa Iranom i jasno saopštimo u čemu se razlikujemo, alii i koji su potencijalni putevi za napredak”, istakao je predsjednik Obama.

Novi američki ambasador u Ujedinjenim nacijama, Suzan Rajs, juče je kazala da će se Obamina administracija upustiti u direktnu diplomatiju sa Iranom, što se nije dogodilo od iranske revolucije 1979. godine.


XS
SM
MD
LG