Linkovi

Prijevremeni izbori u Crnoj Gori 29. marta


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović donio je odluku o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori za 29. mart.

Prema toj odluci, rokovi za sprovođenje izbornih radnji teku od danas. Izborne liste dostavljaju se Republičkoj izbornoj komisiji od 16. februara do 4. marta, dok izborna propaganda, preko sredstava javnog informisanja i javnih skupova, prestaje 27. marta u 24 sata.

Skupština Crne Gore prihvatila je sinoć predlog vlade o skraćenju mandata parlamentu, čime su stvoreni uslovi da Vujanović raspiše izbore. Vlada je potrebu za izborima obrazložila time što se pred Crnom Gorom, nakon aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, nalaze brojne i značajne obaveze koje proizilaze iz tog procesa.

Poslanici parlamenta usvojili su i izmjene Ustavnog zakona, kojima je predviđeno produženje važenje sadašnjeg izbornog zakonodavstva na dvije godine.

Opozicija smatra da je sporno održavanje izbora prema tom zakonu, navodeći da nije ispoštovana obaveza njegovog usklađivanja sa novim Ustavom Crne Gore. Opozicione stranke saopštile su i da su premijer Milo Đukanović i njegove pristalice raspisali izbore, kako bi obezbijedili pobjedu vladajuće koalicije prije nego što se u Crnoj Gori osjete posljedice svjetske ekonomske krize.

XS
SM
MD
LG