Linkovi

Suzan Rajs: Mogući direktni kontakti sa Iranom


Novi američki ambasador pri Ujedinjenim Nacijama, Suzan Rajs, kazala je da je Vašington i dalje duboko zabrinut zbog iranskog nuklearnog programa i da će nastaviti sa odlučnim diplomatskim naporima na rješavanju tog pitanja.

Rajsova je, nakon predaje akreditiva generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu, istakla da će ti napori obuhvatati direktan kontakt sa Iranom i nastavak saradnje sa pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti. Takođe je dodala da dijalog i diplomatija moraju da idu zajedno kada je riječ o Iranu, uz veoma snažnu poruku Teheranu da mora da ispuni obaveze, koje je utvrdio Savjet bezbjednosti. "Odbijanje Irana da to uradi samo će dovesti do povećanja međunarodnog pritiska", istakla je Rajsova.

Komentarišući situaciju u Africi, ona je navela da je neprihvatljivo sporo raspoređivanje mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u sudanskoj oblasti, Darfuru. Nova američka ambasadorka je dodala da je sa generalnim sekretarom Svjetske organizacije razgovarala o naporima da se podrži puno angažovanje pripadnika mirovnih snaga.

XS
SM
MD
LG