Linkovi

Hamas otvorio kancelariju vlade u Gazi, Izrael štiti svoje vojnike


Islamska ekstremsitička grupa Hamas otvorila je improvizovanu vladinu kancelariju u Pojasu Gaze, pošto je Izrael bombardovao većinu objekata te grupe tokom tronedeljnog konflikta.

Hamas je obećao da će podeliti 52 miliona dolara pomoći Palestincima koji su izgubili člana porodice ili čiji su domovi oštećeni u izraelskoj ofanzivi, ali zvaničnici Ujedinjenih nacija procenju da će tropkovi restrukcije i razvoja u Poajsu Gaze koštati mijiarde dolara.

U međuvremenu, Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je da će njegova zemlja pružiti pravnu zaštitu vojnicima, koji su učestvovali u ofanzivi u Gazi, protiv eventualnih optužbi za ratne zločine. Olmert je danas rekao da je zatražio od izraelskog ministra pravde Danijela Fridmana da bude na čelu odbora za kooridnisanu odbranu od kako se izrazio pravednika, koji bi mogli da tuže izraelske vojnike.

Tokom ove nedelje, vodeći stručnjak Ujedinjenih nacija za ljudska prava Ričard Folk optužio je Izrael da je prekršio humanitarne zakone ofanzivom na, kako se izrazio, praktično bespomoćnu populaciju.

XS
SM
MD
LG