Linkovi

Bela kuća vrši pritisak da se usvoji plan za oporavak ekonomije


Američki predsednik Barak Obama vodi agresivnu kampanju za usvajanje svog plana za ekonomski oporavak, koji bi mogao da košta preko 800 milijardi dolara. Predsednik želi da paket stimulativnih mera bude odobren u Kongresu do sredine februara.

Predsednik Obama poslao je danas potpredsednika i jednog od svojih vodećih ekonomskih savetnika da u intervjuima na američkoj nacionalnoj televiziji promovišu njegov stitmulativni plan. Gostujući u emisiji TV mreže CBS „Face the Nation“ potpredsednik Džozef Bajden upozorio je da se ekonomska kriza u zemlji produbljuje i da nema vremena za gubljenje.

„Svakog dana je sve gore. Nismo imali dobre vesti već dugo“, rekao je Bajden.

U emisiji „Meet the Press“ TV mreže NBC, ekonomski savetnik Bele kuće Lorens Samers naglasio je da je ekonomija SAD u najgorem stanju, još od Drugog svetskog rata. Kako je rekao, da bi se suočio sa ekonomskim izazovima, predsednik pokušava da pronađe balans između troškova nove administracije i poreskih olakšica.

„Predsednik je zauzeo uravnotežen pristup. Nagovestio je da je otovore za ideje odakle god da one dolaze. Nema sumnje da će se precizna kompozicija paketa menjati kako on bude prolazio kroz razne nivoe u Kongresu, a predsednik je veoma otvoren za najbolje ideje svih vrsta“, poručio je Samers.

Povećanu potrošnju forsira većina, koju u Kongresu ima Demokratska stranka, dok Republikanci, kao manjina, žele naglasak na poreske olakšice. Lider manjine u Predstavničkom domu, republikanski kongresmen iz Ohaja Džon Bejner, kaže da u planu - koji trenutno kruži Kapitol Hilom - ima suviše nepotrebnih troškova i da neće učiniti dovoljno da se pomogne prosečnim Amerikancima. On predviđa da će najveći broj republikanaca glasati protiv. On je takođe gostovao u emisiji „Meet the Press“.

„U ovom trenutku, s obzirom na zabrinutosti koje gajimo prema veličini ovog paketa, i svim troškovima u njemu, ne verujemo da će to funkcionisati“, izjavio je Bejner.

Predsednik Obama razgovarao je o ekonomiji sa kongresnim liderima obe stranke u petak, a očekuje se da će u utorak otići na Kapitol Hil da lobira za podršku Republikanaca. Predviđa se da paket o kome se trenutno govori na kapitol Hilu dostigne vrednost od 820 milijardi dolara pre nego što stigne do predsednikovog potpisa. Bela kuća saopštila je da joj je cilj da stvori četiri miliona radnih mesta i tako pokrene ekonomiju, koja je samo u 2008. ostala bez dva miliona i 600 hiljada poslova.

XS
SM
MD
LG