Linkovi

Gejts: Zatvaranje Gvantanama otvara nova partnerstva


Reakcije u svetu na odluku predsednika Baraka Obame u četvrtak da zatvori američki pritvorni centar u Zalivu Gvantanamo na Kubi, u roku od godinu dana, bile su pozitivne. Medjutim, detalji o sudbini 250 zatvorenika koji se nalaze u centru za sada nisu poznati. U predsednikovoj izvršnoj uredbi se navodi da će specijalna komisija razmotriti status zatvorenika i odlučiti koji medju njima će biti prebačeni u druge zatvore u Sjedinjenim Državama radi sudjenja, a koji će biti oslobodjeni i prebačeni u druge zemlje. Na konferenciji za novinare u Pentagonu sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je da je problem kako pronaći način da se zatvori Gvantanamo, a da se istovremeno zaštiti američki narod.

Predsednik Obama je naredio da se pritvorni centar u Zalivu Gvantanamo zatvori u roku od godinu dana. Organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da je to korak u dobrom smeru i traže da nova administracija ostane dosledna toj odluci. Sekretar za odbranu Robert Gejts takodje smatra da je to pozitivan korak.

“Zatvaranje Gvantanama stvara za nas dodatne mogućnosti u smislu partnerstva sa drugim zemljama i podstiče njihovu želju da saradjuju sa nama u suočavanju sa nasilnim ekstremistima.”

Mnoge evropske zemlje pozvale su Sjedinjene Države da zatvore Gvantanamo. Sekretar Gejts rekao je da bi neke evropske zemlje mogle da pristanu da prime oslobodjene zatvorenike iz Gvantanama po prvi put.

“Zvanično smo obavešteni od nekih zemalja da su spremne to da učine – to su zemlje koje se ranije nisu oglašavale u tom pogledu.”

Sekretar Gejts je takodje govorio o Iraku, odakle predsednik Obama namerava da povuče američke borbene snage u roku od 16 meseci. Gejts je naveo da će izbori u Iraku na različitim nivoima, koji su planirani za ovu godinu, pokazati da li je ta zemlja dovoljno stabilna da bi američke snage mogle da se povuku.

“Sa svakim izborima koji prodju uspešno stvaraju se čvršće osnove za rešavanje problema rečima i zakonima umesto oružjem,” kaže Gejts.

Predsednik Obama je nagovestio da želi da se dodatne američke snage upute u Avganistan. SAD takodje ističu da žele da iskorene šverc droge u Avganistanu, koji je najveći svetski proizvodjač opijuma. Gejts je rekao da će vodje narkomafije u Avganistanu postati mete američkih snaga ukoliko budu pomagali Talibanu.

“Ako dobijemo dokaze da vodje narkomafije podržavaju Taliban sasvim je opravdano da postane mete.”

Gejts je dodao da je trenutno glavni prioritet - prebacivanje američkih snaga iz Iraka u Avganistan.


XS
SM
MD
LG