Linkovi

Interparlamentarna unija: Stotine zakonodavaca ugroženo


Otprilike 320 članova parlamenata u 29 zemalja je ubijeno, nestalo, odvedeno u pritvor ili je izgubilo pravo na svoju funkciju, navodi se u najnovijem izveštaju Interparlamentarne unije. Odbor za ljudska prava te organizacije posebnu pažnju skreće na slučaj 34 palestinska poslanika koji su u izraelskim zatvorima, 11 eritrejskih parlamentaraca koji su nestali i suspenziju mandata jedne avganistanske poslanice.

Svi uhapšeni palestinski poslanici, njih 34, članovi su Hamasa. Prema saopštenju Interparlamentarne unije, oni su pobedili na slobodnim izborima 2006. i niko, čak ni Izrael, nije osporavao njihov izbor. Tokom sledećih šest meseci, navodi se dalje u izveštaju, Hamasovi poslanici su bili oteti i prebačeni u Izrael.

Šeron Karsters, kanadska senatorka i članica Odbora za ljudska prava Interparlamentarne unije, kaže da su samo dva poslanika optužena i izvedena pred sud. Karstersova tvrdi da je jedan od njih - osuđen na 36 meseci zatvora, bio predsednik Palestinskog parlamenta, dok je drugi osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina. Karstersova kaže da ni za jednog nije utvrđeno da su mu ruke bile umrljane krvlju i dodaje da su obe optužnice zasnovane na članstvu u organizaciji Hamas.

„Iskreno rečeno, odbor je duboko uznemiren, ozlojeđen i, mislim da je pošteno reći, zgranut načinom na koji su ovi konkretni slučajevi rešavani“, ističe ona.

Šeron Karsters tvrdi da izraelska strana nije odgovorila na apele Interparlamentarne unije u ime Palestinaca, niti je dobijena podrška Fataha.

„Moj utisak je, iskreno rečeno, da Fatah koji sada vodi Palestinsku upravu nije ispoljavao posebnu želju da ovi poslanici budu oslobođeni, jer su u opoziciji. Fatah bi, pošteno rečeno, više voleo da ti slučajevi ne dobiju publicitet koji smatramo da je potreban“.

Prema rečima kanadske sentorke Karsters, Interparlamentarna unija je takođe izuzetno zabrinuta za sudbinu 11 eritrejskih zakonodavaca - koji su nestali pre osam godina.

„Ti ljudi su doslovce nestale sa lica zemlje još 2001. Nemamo nikakve informacije o tome gde se nalaze, niti da li su živi. Obratili smo se eritrejskoj vladi nekoliko puta zahtevajući informacije o tim osobama. Nismo ništa dobili“.

Odbor za ljudska prava Interparlamentarne unije navodi da ga zabrinjava i tretman jedne avganistanske poslanice. Njoj je u maju 2007, Donji dom parlamenta zabranio da preuzme poslaničko mesto zbog uvredljivih primedbi na račun nekih zakonodavaca - koje je izrekla na televiziji. Karstersova ističe da kazna za takve ispade obično traje dan, najviše sedam dana, a nipošto više godina. Kanadska senatorka kaže da je ta poslanica primala i smrtne pretnje i da strahuje za život.

XS
SM
MD
LG