Linkovi

Ambasador Ivan Vujačić o izazovima i prioritetima Srbije u 2009.


Ambasador Srbije u Vašingtonu, Ivan Vujačić, u aprilu odlazi sa te dužnosti posle 6 godina. U izlaganju u vašingtonskom Centru Vudro Vilson (20. januara), ambasador Vujačić se osvrnuo na teškoće sa kojima se Srbija suočava, kao i na njene prioritete u predstojećoj godini.

Protekla godina u Srbiji bila je ispunjena stresovima, rekao je ambasador Vujačić. Jedan od najkrupnijih negativnih događaja bila je odluka Kosova da 17. februara jednostrano proglasi nezavisnost. Većina zemalja Evropske unije priznala je to otcepljenje, a u svetu su ga do sada prihvatile 54 od 192 zemlje. Ali odgovor Srbije na to bio je isključivo diplomatski, nastavio je srpski ambasador. Nije bilo nikakve ekonomske blokade, pretnji, niti većeg nasilja. Zahvaljujući diplomatskim naporima Srbije, Generalna skupština Ujedinjenih nacija prihvatila je srpsku rezoluciju sa jednostavnim zahtevom – da Međunarodni sud pravde, u Hagu, donese svoje mišljenje o tome da li je to otcepljenje bilo legalno ili ne.

„Pošto je rezolucija usvojena počeli smo da pregovaramo o kompromisu sa Evropskom unijom o njenoj misiji, zvanoj Euleks, koja je trebalo da u decembru bude razmeštena na Kosovu kako bi pratila vladavinu zakona, sudstvo, istražne organe, sudije, itd.“

Ambasador Vujačič je rekao da su Ujedinjene nacije prihvatile plan generalnog sekretara Ban Ki Muna, od 6 tačaka, koje obuhvataju rezoluciju broj 1244, odbacivanje Ahtisarijevog plana, princip da misija Euleksa mora da bude statusno neutralna,dok se ostale odnose na sudstvo, policiju i carinu.

„Sada pregovaramo o implementaciji ovih tačaka, posebno o sudstvu, policiji i carini. Žao mi je što moram da kažem da je Kosovo odbilo svih 6 tačaka. Mi smo sada pokazali spremnost za tehničke pregovore, ali, koliko čujem, Kosovo odbija i to, što je šteta jer bi to unapredilo mir, red i zakon i doprinelo normalizaciji života u tom regionu.“

Ambasador Vujačič je zatim izneo najvažnije prioritete Srbije u ovoj godini.

„Što se tiče prioriteta za ovu godinu, nadamo se da ćemo ući u program viza u Evropskoj uniji, koji bi omogućio našim građanima da se lakše kreću. Ne znam da li ćemo to postići do kraja ove godine, rekao je ambasador Vujačić, ali vredno je da se na tome radi. Srbija se takođe nada, nastavio je on, da će ove godine nastaviti i proširiti proces regionalne saradnje, iako je prošle godine taj proces pretrpeo udarce proglašavanjem ambasadora Crne Gore i Makedonije za 'persona non grata'."

Svetska ekonomska kriza teško je pogodila i srpsku privredu, nastavio je srpski ambasador. Mnogi ljudi su se umorili od beskrajne tranzicije. Zbog toga će, rekao je on, eknomija biti jedan od najvećih izazova ove godine. Naporedo sa tim, Srbija će nastaviti da se bori protiv korupcije.
Okrenuvši se odnosima sa Sjedinjenim Državama, ambasador Vujačić je rekao da su odnosi između dve zemlje u poslednjih 6 godina bili veoma dobri.

„Uspeli smo da odmrznemo našu imovinu – i privatnu i državnu – da normalizujemo trgovinske odnose, da obnovimo sistem preferencija kao i izvršnu naredbu kojom se omogućava izvoz američkog naoružanja u Srbiju, što znači da je Srbija skinuta sa liste otpadničkih zemalja.“

Vujačić je posebno istakao dobru vojnu saradnju Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom države Ohajo, kao i bratimljenje Beograda i Čikaga. Takođe je pomenuo aktivnosti srpskog kokusa u američkom Kongresu. S tim u vezi, rekao je da je doskorašnji član kokusa, kongresmen Ram Emanuel, sada postao šef osoblja Bele kuće, ali da to nije jedini razlog zbog koga očekuje pozitivan razvoj odnosa sa novom američkom administracijom.

Ambasador Vujačič je zaključio da je u proteklom periodu bilo nekoliko poseta visokih predstavnika Srbije Vašingtonu. Na žalost, rekao je on, američke investicije u Srbiji nisu bile na zadovoljavajućem nivou, a jedno od krupnih razočarenja bila je odluka kompanije US Steel da zbog teške ekonomske situacije zatvori dve visoke peći u Srbiji.

XS
SM
MD
LG