Linkovi

Svetske reakcije na inauguraciju Baraka Obame


Mnogi obični građani, kao i svetski lideri, upućuju čestitke administraciji predsednika Baraka Obame i pitaju se kako će ona uticati na međunarodne odnose.

Egipatski predsednik Hosni Mubarak, u svojoj čestitci apeluje napredsednika Obamu da krizu na Bliskom istoku proglasi svojim „hitnim prioritetom“. Mubarak je angažovan u dogovaranju primirja između Izraela i ekstremista iz Hamasa u Pojasu Gaze. Iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki je izjavio da bi Obama trebalo da promeni politiku Sjedinjenih Država prema Bliskom istoku da bi popravio američku sliku u regionu.

Kubanski predsednik Raul Kastro je danas izjavio da Obama „deluje kao dobar čovek“ i poželeo novom američkom predsedniku sreću. Obama je najavio da će umanjiti ograničenja na broj putovanja američkih Kubanaca u Kubu i novac koji mogu da upute svojoj rodbini. Iako je izrazio spremnost da razgovara sa kubanskim liderima, Obama je rekao da će zadržati gotovo 50 godina dug embargo kao način vršenja pritiska za demokratske promene na ostrvu. Kastro je izrazio spremnost da o tome razgovara sa Obamom.

Kineski državni mediji izražavaju zabrinutost za budućnost kinesko-američkih odnosa. U uvodniku u zvaničnom listu „Čajna dejli“, ukazuje se da neke Obamine izjave sugerišu da on možda vidi Kinu kao rivala. Japanski premijer Taro Aso je izjavio da je spreman da blisko sarađuje sa Obamom, posebno u pogledu globalne ekonomske krize.

Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari i premijer Said Jusuf Raza Gilani, izrazili su uverenost da će Obama povesti u pravcu prevazilaženja izazova sa kojima je suočeno čovečanstvo. Bivši južnoafrički lider Nelson Mandela, u pismu Obami, ističe da je inauguracija novog predsednika ulila istu nadu koju je svet osetio kada je Južnoafrička Republika ukinula aparthejd.

U britanskom parlamentu, poslanici su erupcijom klicanja propratili čestitke koje je Obami u svom nedeljnom govoru uputio premijer Gordon Braun. Braun je istakao da će njegova zemlja, kao već čvrst saveznik, dodatno pojačati svoje veze sa Sjedinjenim Državama. U Keniji, narod je u Kogelu, rodnom selu oca Baraka Obame, oduševljeno igrao i pevao. Mnogi Kenijci su posmatrali svečano polaganje zakletve na džinovskom ekranu u prestonici Najrobiju. U prestonici Somalije, Mogadišu, jedan građanin je izjavio za Glas Amerike da se nada da će prvi Afroamerički predsednik Sjedinjenih Država doneti mir u Somaliju.

XS
SM
MD
LG