Linkovi

Ceo svet pozdravlja imenovanje novog američkog predsednika


Papa Benedikt XVI izrazio je nadu da će Barak Obama biti "promoter mira i saradnje među narodima". U telegramu novom američkom predsedniku koji je danas objavljen u Vatikanu, papa poziva Obamu da poštuje svoje obaveze da bi se izgradilo "pravednije društvo”.

Britanski premijer Gordon Braun pozdravio je stupanje Baraka Obame na funkciju predsednika, navodeći da počinje "novo poglavlje američke i svetske istorije". Braun je izjavio da je Obama "čovek sa velikom vizijom i velikim osećajem za moral".

Evropska unija je pozvala novog američkog predsednika da ojača veze sa Evropom, da bi se zajednički suočili sa svetskim problemima. Nemačka kancelarka Angela Merkel je na konferenciji za novinare sa malteškim premijerom Lorensom Goncijem, rekla da je inauguracija zaista poseban dan.

Kancelarka Merkel uputila je novom američkom predsedniku Baraku Obami čestitke i najlepše želje na dan njegove inauguracije, istakavši da je to uistinu “specijalan dan za milijarde ljudi na svetu”.

"Činjenica da će danas biti inaugurisan crni predsednik, činjenica da očekujemo intenzivnu prekoatlantsku saradnju, jeste nešto što pokreće ne samo glavu i razum, nego i srce. Želela bih da uputim novom američkom predsedniku najlepše želje",
rekla je Merkel.

Nešto ranije, ona je rekla da bi volela da Obama, pošto položi predsedničku zakletvu, potraži međunarodni konsenzus o rešavanju globalne finanijske krize. Merkelova je dodala da Nemačka Obami i njegovoj administraciji želi dovoljno snage za borbu sa tom krizom, zapazivši da će se na međunarodnom tržištu nastaviti komešanje sve dok ne dođe do poboljšanja američke ekonomije.

U međuvremenu, francuski predsednik Nikola Sarkozi je izjavio da “s nestrpljenjem” čeka da Obama postane predsednik, da bismo – kako je doslovno rekao - “zajedno s njim mogli da promenimo svet”.

Kina je na drugoj strani pozvala predsednika Obamu na saradnju s Pekingom radi poboljšanja povremeno zategnutih vojnih veza sa Sjedinjenim Državama. Portparolka kineskog Ministarstva inostranih poslova Đijang Ju, na konferenciji za novinare je izjavila da je važno razviti dugoročno “konstruktivno strateško partnerstvo” Kine i Sjedinjenih Država.

“Čvrst i napredan, razvijen kinesko-američki odnos, ne samo da je u skladu sa temeljnim interesima dve zemlje i njihovih naroda, već je u skladu i sa mirom, stabilnošću i razvojem celog sveta”, rekla je Đijang, ne propustivši priliku da ponovi da se Kina protivi američkoj prodaji oružja Tajvanu.

XS
SM
MD
LG