Linkovi

Barak Obama i zvanično 44. predsjednik SAD


Barak Obama danas je postao 44. predsjednik Sjedinjenih Amerikih Država i prvi Afroamerikanac koji je preuzeo tu dužnost. Obama je položio zakletvu tačno u podne, kada je istekao mandat Džordžu Bušu. Inauguracionu ceremoniju, koja je održana na stepenicama zgrade američkog Kongresa, pratilo je više od milion ljudi, okupljenih na Nacionalnom molu.

Obama se u inauguracionom govoru zahvalio na službi svom prethodniku, bivšem predsjedniku Džordžu Bušu, istovremeno priznajući da je pred Amerikom veliki broj izazova. Predsjednik je kazao da se zemlja nalazi u sred krize i da je u ratu protiv dalekosežne mreže nasilja i mržnje.

Ekonomija je u teškom stanju, zdravstvena zaštita je preskupa, a neuspjeha u školi previše-istakao je novi američki predsjednik, objavljujući da je sada pravo vrijeme da se počne rad na obnovi nacije. Takođe je kazao da se danas ne postavlja pitanje da li je američka vlada prevelika ili premala, već da li pomaže američkim porodicama.

Barak Obama je sa porodicom ranije danas prisustvovao tradicionalnoj privatnoj molitvenoj misi u episkopalnoj crkvi Svetog Jovana nedaleko od Bele kuće. On i njegova supruga Mišel, kao i potpredsednik Džo Bajden i njegova supruga Džil, pridružili su zatim predsedniku Džordžu Bušu na kafi u Beloj kući.

Inauguracija novog predsednika propraćena je ceremonijom u kojoj su učestvovali Areta Frenklin, čelista Jo-Jo Ma i violinista Jicak Perlman.

Predsednik Obama zatim će prisustvovati tradicionalnom ručku sa visokim ličnostima na Kapitol hilu, posle čega će sa suprugom, učestvovati u inauguracionoj paradi koja će proći Pensilvenija avenijom i zaustaviti se ispred Bele kuće, njegovog novog doma.

Proslave će se nastaviti do duboko u noć, tokom kojih će novi predsednik i potpredsednik obići niz balova u čast inauguracije, uključujući bal Obamine države sa gostima iz država Havaji i Ilinois; bal Bajdenove države sa gostima iz država Delaver i Pensilvenija i bal Vrhovnog komandanta, namenjen pripadnicima američkih oružanih snaga. Na svakom od tih balova učestvovaće poznati izvođači, kao što je Stivi Vonder, zvezda kantri muzike Fejt Hil, reper Komon i komičar Džordž Lopez.

Novi američki lideri sjutra ujutro će učestvovati u molitvenoj misi u Vašingtonskoj nacionalnoj katedrali, pre nego što počnu da obavljaju svoju dužnost.

Sekretar za odbranu Robert Gejts, koji ostaje na položaju u novoj administraciji, neće prisustvovati današnjoj inauguraciji.


Buš se spakovao, porodica Obama useljava u Bijelu kuću

Za predsjednika Buša i ljude koji su zajedno s njim radili u Bijeloj kući tokom osam godina na dužnosti, jučerašnji je dan bio pun nostalgije. Predsjednik se telefonski oprostio od mnogih svjetskih čelnika, zahvalivši im na prijateljstvu i saradnji. Među njima: trenutni i bivši čelnici država i vlada Rusije, Južne Koreje, Gruzije, Japana, Meksika, Italije, Danske, Britanije, Francuske, Njemačke, Izraela i Brazila.

U međuvremenu, njegovi saradnici okončali su pakovanje dokumenata, fotografija, uspomena... Gotovo svi su već juče predali svoje propusnice; svega nekolicina je ostala i danas u Bijeloj kući, kada Bush odlazi s budućim predsjednikom na svečanost polaganja prisege u Kongres.

S odlaskom predsjedničke kolone vozila, sa sjeverne strane Bijele kuće, čitava flota kamioneta pristupa zgradi s njene južne strane i prava mala armija selitelja počinje svoj posao. Portparol Bijele kuće Dejna Perino kaže da porodici Bush ne treba čitav veliki kamion za selidbu; većina njihovih stvari već je poslata u Teksas.

"Oni nisu ni došli s mnogo stvari, nisu donijeli mnogo svog namještaja. Dakle, uglavnom ono što su tu imali bile su njihove knjige, odjeća i neke od stvari koje su nabavili tijekom svojih putovanja," kaže Perino.

Svi zapisi Džordža Buša iz vremena njegovih mandata takođe odlaze iz Bijele kuće; većina u njegovu predsjedničku biblioteku.

Marta Kumar, stručnjak za predsjedničke tranzicije, kaže da će Ovalna kancelarija biti ispražnjena od svih stvari čim on napusti Bijelu kuću i pripremljena za novog korisnika:

"Između podneva i četiri sata popodne, sav se namještaj isprazni iz Ovalne kancelarije i moleri počinju da rade svoj posao. Isto se događa i u kancelarijama zapadnog krila zgrade. Sve to bude završeno u ta četiri sata."

Do trenutka kada se Barack Obama i njegova porodica budu vratili s inauguralne parade, sve će već biti okončano. Njihove stvari će biti raspakovane prema uputstvu ostavljenim osoblju. Porodica Obama od danas će živjeti u najslavnijoj kući na svijetu.

XS
SM
MD
LG