Linkovi

Turski premijer u Briselu zbog razgovora o prijemu Turske u EU


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan započeo je trodnevnu posetu Briselu u nastojanju da obnovi posustale razgovore o prijemu Turske u Evropsku uniju. Turskoj su se na tom putu isprečile brojne prepreke.

To je prva poseta turskog premijera sedištu Evropske unije za više od četiri godine. Razgovori o prijemu Turske u 27-člani blok u zastoju su su zbog nekoliko nerešenih pitanja u vezi sa zahtevima evropskih funkcionera da Turska reformiše svoj ustav, unapredi slobodu govora, proširi prava manjina i smanji uticaj oružanih snaga. Jedno od ključnih pitanja je i status podeljenog Kipra, ali tu postoji nada da bi razgovori između lidera kiparskih Grka i kiparskih Turaka mogli da dovedu do rešenja i tako uklone bar jednu od prepreka na putu Turske ka Evropskoj uniji.

Međutim, možda će biti još teže savladati drugu prepreku na tom putu – negativno mišljenje o Turskoj, koje vlada u zemljama članicama Unije. Hose Injasio Toreblanka, šef madridskog ogranka Evropskog saveta za strane odnose i stručnjak za Evropsku uniju kaže:

"U ovoj fazi, najveći problem je u vezi sa javnim mnjenjem u Evropskoj uniji, koje se u stvari protivi učlanjivanju Turske u Uniju – posebno u dve najveće zemlje – Francuskoj i Nemačkoj. A ako javnost u te dve zemlje ne bude prihvatila učlanjivanje Turske biće vrlo teško da se to dogodi".

Po svemu sudeći, turski premijer Redžep Tajip Erdogan moraće svojski da se potrudi da promeni to gledište. On je ranije kritikovan da ne čini dovoljno u tom smislu pa je nedavno imenovao jednog svog bliskog saradnika kao glavnog turskog pregovarača sa Evropskom unijom. Toreblanka kaže da bi ova godina mogla da bude presudna.

"Vrlo je važno što je Erdogan doputovao u Brisel, jer proces proširenja Unije i pregovori o proširenju samo što nisu zaustavljeni. Stoga je vrlo važno za njega da ponovo podstakne pregovore. U suprotnom, 2009. mogla bi da bude godina u kojoj bi pregovori o učlanjenju Turske mogli potpuno da zamru", ističe on, ali i dodaje da će podrška Evropske unije Turskoj u sprovođenju ključnih reformi biti od kritične važnosti.

XS
SM
MD
LG